Turistarekord a riói karneválon

Forrás: turizmus.com

 2019. március 05. 16:49

Minden idők legtöbb turistája ünnepelte a világ legnagyobb karneválját Rio de Janeiróban.

A város idegenforgalmi hivatala, a Riotours statisztikái szerint idén a látogatók száma meghaladta a tavalyi 1,5 milliót. Rio de Janeiro fő autóbusz pályaudvarára több mint fél millió utas érkezett. Az igények kielégítésére 41 busz vállalat 900 külön buszt állított forgalomba és a legforgalmasabb napokon 44.000 utas érkezett a terminálokra.

A karnevál már a buszpályaudvaron elkezdődött, ahol zenekarok és szambát tanító csapatok várták a vidékről érkezőket.

„Fő a biztonság és a rend” - nyilatkozták a szervezők. 3 500 biztonsági ember és 5 500 rendőr vigyázott a rendre a Sambadromnál és a karneváli felvonulásokat rendező utcákban.

Az egészségügyi hatóság nyomatékosan felhívták az emberek figyelmét a szexuálisan terjedő betegségekre.

Újdonság volt a karneválon a Copacabanán debütáló arcfelismerő és rendszámtábla leolvasó rendszer. Az utcán szemetelőkre 205 reálos büntetést szabtak ki.

509 utcát zártak le a városban a karneváli programok és felvonulások miatt.

A karnevál kezdetekor a Brazil Szállodaszövetség 74%-os telítettséget jelzett, de a végleges számokat még nem publikálták Az eseménnyel kapcsolatos bevételek összege meghaladja a 6 milliárd dollárt.

A fő helyszín idén is a Sambadrom volt, ahol 80.000 néző élvezhette a színpompás parádét. 40 fős zsűri értékelte a résztevők teljesítményét és döntött a helyezésekről. Ezalatt az utcákon több százezren vettek részt a helyi felvonulásokon, közöttük is rendkívül sokan az újonnan megválasztott brazil elnöknek, Bolsonaro-nak öltözve.

Brazil karneváli felvonuló

Fotó: Pexels

Sárdi Rezső, a riói HAVAS Creative Tours magyarországi képviselője lapunknak elmondta, hogy a karnevált követő hétvégén a győztesek parádéjára kerül sor. Ez egyre népszerűbb a magyar turisták körében, mivel sokkal olcsóbb szállás- és programárakon láthatják a felvonulást.

A jövő évi karneválig már egy év sincs hátra, hiszen 2020-ban február 21-26 között kerül megrendezésre. Elkészültek a tervek a világhírű brazil építész által épített Sambadrom teljes felújításához., így jövőre már az újragondolt épület várja a nézőket.

Nem szabad megfeledkezni a Sao Pauló-i, recifei vagy a salvadori karneválokról sem, melyek szintén több százezer nézőt vonzanak és talán még autentikusabbak, mint a riói - emlékeztetett Sárdi Rezső.

Kapcsolódó cikkek