Turistarekord a skóciai whiskeylepárlókban

Forrás: MTI

 2018. augusztus 01. 13:09

Rekordszámú turista kereste fel tavaly a skóciai whiskylepárlókat, a legtöbben a németek voltak.

A látogatók száma elérte az 1,9 milliót, ami 11,4 százalékos növekedés a 2016-os évhez képest - közölte a helyi főzdéket tömörítő szervezet, a Scotch Whisky Association.

A turisták pedig költekeztek is, a látogatóközpontok bevételei 15,6 százalékkal 60,9 millió fontra (22 milliárd forintra) emelkedtek.

A legtöbb turista Németországból és az Egyesült Államokból, majd Indiából, Kínából és Japánból érkezett a lepárlók szerint. "Kiváló hír ez az ágazat és Skócia számára" - idézte a Scotch Whisky Association ügyvezetőjét a BBC.

Látogatható whiskeylepárlók Skóciában

Fotó: Visit Scotland

Karen Betts szerint a főzdék szerte Skóciában világszínvonalú létesítményekkel várják a látogatókat, akiket beavatnak a skót whisky történetébe, érkezzenek akár az Egyesült Királyságból vagy külföldről.

Skóciában 122 whiskyüzem működik, hatvanhat látogatóközponttal várja a turistákat, további nyolc pedig előzetes bejelentkezés esetén fogad vendégeket.

A whiskyexport értéke tavaly elérte a 4,37 milliárd fontot (1551,5 milliárd forintot), másodpercenként 39 üveg whiskyt indítottak útnak külföldre.