Turistavonzó fejlesztések a bükki Bátorban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 12. 16:09

Turisztikai fogadóközpont kávézóval és helyi termékekkel, új tanösvény információs táblákkal. Mindezek fontos részei annak a projektnek, amellyel Bátor település turizmusát fejlesztik.

A kis bükki falu önkormányzata közel 52 millió forint pályázati támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Ebből a pénzből a település központjában, a községháza és az orvosi rendelő mellett levő épületet teljesen felújítják és akadálymentes turisztikai fogadóközponttá alakítják át – tájékoztatott Derecskei Péter polgármester.

Látogatóteret alakítanak ki, ajándékboltot, kávézót nyitnak, ahol helyi termékeket is vásárolhatnak majd a vendégek. A látogatótér egyben konferenciateremként is szolgál, ahol helytörténeti és időszakos kiállításokat  rendezhetnek. Az épület mellé pedig akadálymentes parkoló kerül.

A tervezett tanösvény a fogadóközponttól indul majd és erdei környezetben, több mint kilenc kilométer hosszan, tizenegy állomáshelyet érint. A túrázók a tanösvény közelében találhatják az Országos Kéktúra útvonalát, amelyen Bátorból tovább gyalogolva Szarvaskőig juthatnak el. A tanösvényen információs táblák mutatják be a környék növényvilágát,  természeti adottságait a kirándulóknak.

A hangulatos bükki falut már felfedezték a vendégek

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Jelenleg zajlik a közbeszerzési eljárás, várhatóan még az őszi hetekben elkezdődnek a kivitelezési munkák. A turisztikai fogadóközpontot és a tanösvényt a tervek szerint 2020 első felének végén adják át.

Bátort egyébként már korábban felfedezték a vendégek, akik ingatlanokat is vásároltak itt. Ez a mostani fejlesztés viszont a jövőnek szól és kiemelkedő jelentőségű a falu életében. Elősegítheti, hogy még több turista látogasson el a kis bükki településre és megismerje annak értékeit, környezetét – mondta a polgármester.