Turistavonzó virágparádé Fehérvárcsurgón

Forrás: turizmus.com

 2016. június 05. 09:29

A megújult fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyparkban immár 12. alkalommal rendezték meg hétvégén az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat, amelyen Franciaország, Hollandia és Szlovákia volt a díszvendég, és amelyre több mint 13 ezren voltak kíváncsiak.

Az Európai Unió által biztosított 240 millió forintos támogatással felújított kastélyparkban talán még soha nem volt annyi kiállító, mint idén. Most is Angelica Károlyi nyitotta meg a művészi színvonalú kiállításokat, valamint a virág- és zöldnövény vásárt. A 22 hektár nagyságú történeti kert ugyanis mára visszanyerte XIX. századi hangulatát. A műemlék épületben található kastélyszállodát az Accent Hotels üzemelteti.

Fotó: karolyikastely.hu

 

A pénteki megnyitón részt vettek a díszvendég országok nagykövetei is. A megnyitó után előadások következtek, amelyek közül nagy érdeklődés kísérte Balko Zoltán tájépítész szavait a szlovákiai történelmi parkokról, valamint az amszterdami Ben Kuipers előadását a holland vásárok zöld hálózatától.

Hangverseny, gyermekprogramok, könyvbemutató, dedikálás és botanikai séta gazdagította a háromnapos programot, amelyre nemcsak a környékről érkeztek érdeklődők, de az egész országból és a határon túlról is.

Sokan csak sétálgattak, kávézgattak a gyönyörű parkban, mások viszont igénybe vették az ELTE Fordító és Tolmácsképző Tanszéke önkéntes tolmácshallgatóinak tudását és belehallgattak az előadásokba. A megvásárolt növények elszállítására talicskás hordárok álltak rendelkezésre.