Turisztikai attrakció lesz az új Sió-zsilip

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. január 18. 10:27

A tervek szerint halad az új Sió-zsilip építése, amely Siófok vezetőinek reményei szerint új arculatot ad majd a népszerű balatoni üdülőhely belvárosának.

Éjszakai megvilágításával önmagában is turisztikai látványosság lesz a zsilip, és a város lakói, vendégei számára kedvelt találkozóhelyként szolgálhat majd – írja közösségi oldalán Lengyel Róbert, az üdülőváros polgármestere.

A Balatonkilitinél épülő duzzasztóval együtt, európai uniós és állami forrásból összesen 19 milliárd forint áll rendelkezésre a tó vízszint-szabályozását szolgáló gigaberuházásra, amely a tervek szerint a jövő őszre fejeződik be.A várostól délre eső duzzasztó korszerűsítésének köszönhetően éveken át magas vízszint lesz majd a Sió-csatornán, ami a horgászoknak és a vízi sportok kedvelőinek is kedvez majd.

siozsilip

Éjszakai megvilágításával önmagában is turisztikai látványosság lesz a zsilip

Fotó: Facebook/Lengyel Róbert

A zsilip tetején megszűnik a kapu, illetve a porta, és szabad lesz a bejárás a „belső sziget” területére, ahol szintén látványosságok fogadják majd a sétálgatókat – írja a városvezető.

Megosztotta azt is, hogy folytatódik a zsilip közelében lévő Rózsakert felújítása, a hajóállomás mellett lévő rendezvénytér korszerűsítése, a Petőfi sétány fejlesztése és a Jókai park csinosítása is.

siozsilip

A zsilip tetején megszűnik a kapu, illetve a porta, és szabad lesz a bejárás a „belső sziget” területére

Fotó: Facebook/Lengyel Róbert

A tó vízszintjének szabályozására még a 19. század közepén építettek egy fazsilipet a Sió-csatornán, de miután az nem tudott ellenállni az 1867-ben mért magas vízszintnek, 1891-ben a régi zsiliptől délre egy 2x8 méter nyílású vastáblás betonzsilipet építettek.

Szakemberek szerint a most épülő új zsilip gyorsan feledteti majd korszerűtlen elődjei hibáit. Emellett pedig jelentősen gazdagítja a Balatoni Vízügyi Kirendeltség, a Balatoni Hajózási Zrt. és Siófok infrastruktúráját is.