Turisztikai attrakciófejlesztések Sátoraljaújhelyen

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 29. 18:34

Sátoraljaújhely és a várost körülölelő Zempléni-hegység egész hétvégés kalandokat kínál a természetet, a kalandturizmust és a kirándulást kedvelő családok és a természetjárás szerelmesei számára egyaránt.

A Zemplén Kalandpark meglévő attrakciói mellett napjainkban is nagyszabású fejlesztés zajlik, amelynek szerves részét képezi a Vár-hegyen épült középkori vár romjainak feltárása is. A régészeti ásatások és várrekonstrukció mellett elkészült az Újhely Vára Látogatóközpont, ahol interaktív technológiai eszközök segítségével betekintést nyerhetünk az egykori vár életébe.

 

Újhely Vára Látogatóközpont

A Látogatóközpont egy képzeletbeli „hidat" képez a múlt és a jelen között, történelmi időutazásra invitálva a Zemplén fővárosába látogató vendégeket és turistákat.

A Vár-hegy lábánál felépült modern épület nemcsak az újhelyi várhoz vezető történelmi túrák kiindulási helyeként, de felfrissülési lehetőségként is szolgál majd.

Virtuális szemüvegen keresztül elevenedik meg a vár

Fotó: Turizmus.com

Az állandó kiállításokon a különleges falfestmények és a 3D-s virtuális valóságot megelevenítő headsetek segítségével a vendégek látványos módon ismerkedhetnek meg a „halottnak hitt", de a fejlesztések és ásatások révén újra élővé varázsolt vár környezetével, történelmével és az ott élők mindennapjaival.

A Látogatóközpont modern szociális blokkal, büfé elhelyezésére alkalmas helyiséggel, kiállító- és vetítőteremmel, valamint kisebb fogadások megrendezésére is alkalmas udvarral rendelkezik.

A Zemplén Kalandpark üzemeltetése alá tartozó épület egyben a sátoraljaújhelyi várhoz vezető túrák kiinduló helye is, ahonnan képzett túravezető kíséri a vendégeket a vár romjaihoz, a túra alatt pedig izgalmas történelmi visszatekintést ad a stratégiailag kiemelkedően fontos vár múltjáról.

Az Újhely Vára Látogatóközpont helyszínéhez kapcsolódó GINOP-7.1.9-17-2018-00028 „Zempléni és Abaúji várak fejlesztése projekt" kivitelezési munkálatai miatt várhatóan 2021 októberétől lesz látogatható újra.

 

Ökoturisztikai Látogatóközpont

Noha az ország minden régiója büszkélkedik különleges növény- és állatvilágával, köztük mindig is előkelő helyet foglalt el a természetet kedvelők körében a Zemplén magával ragadó tája és egyedülálló flórája, faunája. A Zempléni Tájvédelmi Körzet 1984-től védi a Zempléni-hegység jelentős részét magában foglaló 28 341 hektár természetvédelmi területet. A páratlan gazdagságú növény- és állatvilág bemutatását tűzte ki célul a 2017 decemberében átadott Ökoturisztikai Látogatóközpont, amely kiállításaival egész évben várja a természet szerelmeseit.

A fejlesztés keretében készült el a várhatóan ősszel újra megnyitó Hütte Látványterasz, ahol a kiváló vendéglátás mellett pazar kilátás fogadja a látogatókat. Ezenkívül modern beléptetőrendszer teszi felhasználóbaráttá a Zemplén Kalandparkot és a látogatóközpontokat.

A fejlesztés a „Sátoraljaújhely öko- és kulturális turizmusának fejlesztése" című és TOP-1.2.1-15-BO1-2016-00025 azonosító számú projekt keretében valósult meg.

A hütte látványterasza

Fotó: Turizmus.com