Turisztikai cégek részvényeit árusítja a horvát állam

Forrás: MTI

 2019. augusztus 21. 14:51

Az euró mielőbbi bevezetése érdekében újabb privatizációs hullámot indít a horvát állam, és eladja részesedését azokban a vállalatokban, amelyekben mindössze néhány százalék tulajdonjoggal rendelkezik. Kilencven, főleg turisztikai vállalat részvényeiről van szó.

A részvényeket szeptembertől pályázat útján kívánják értékesíteni: első körben 30 céget, az év végéig újabb harmincat, majd a megmaradt vállalatokat 2020 elején hirdetik meg – számol be róla a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap.

Nem adja el az állam egyelőre azokat a cégeket, amelyekben 15 százaléknál nagyobb részesedése van, mint a Podravka, a Croatia Biztosító, a Rijekai Kikötő vagy a Petrokemija műtrágyagyár, annak ellenére, hogy ezek nem stratégiai jelentőségű vállalatok – tette hozzá a lap. Mint ahogy a Horvát Elektromos Művek (HEP), a Horvát Autópályák (HAC) és a Horvát Posta részvényeinek eladása sincs terítéken, habár korábban szó volt ezek privatizációjáról is.

A horvát kormány néhány éve azt tervezte, hogy a HEP 25 mínusz egy százalékos részvénycsomagjának eladásából szerzi vissza az INA részvényeit a Moltól.

Az intézkedések hátterében az áll, hogy az euró bevezetését legkésőbb 2024-re tervezi Zágráb

Fotó: pixabay

Horvátország július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II). Az euró bevezetését legkésőbb 2024-re tervezi Zágráb, addigra az ország megfelelhet valamennyi maastrichti kritériumnak.

Az euróövezeti elvárások előírják azt is, hogy fel kell gyorsítani azoknak a vállalatoknak a privatizációját, amelyek nem bírnak stratégiai jelentőséggel. A cég részvényeinek többségét nyílt pályázaton 2020 áprilisáig magánkézbe kell adni, és az állam részesedése nem haladhatja meg a 25 százalékot.

A horvát kormánynak továbbá le kell építenie a túlságosan kiterjedt állami szektort, ki kell vonnia a politikát az államigazgatásból, valamint az üzleti környezet javítása érdekében csökkentenie, vagy teljesen meg kell szüntetnie az adójellegű plusz terheket.