Turisztikai célú fejlesztés előtt áll a kisvárdai vár

Forrás: turizmus.com

 2019. július 17. 16:32

A megújult kastélyban kiállítóteret, valamint belső és külső mobil színpadot is kialakítanak.

Keresi a kivitelezőt a kisvárdai történelmi műemlék fejlesztésére a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. A nyertes ajánlattevő feladata a kisvárdai vár turisztikai célú fejlesztése, valamint a szükséges építőipari, restaurátori, táj- és kertépítészeti kivitelezési feladatok ellátása lesz.

A terv a vár XX. századi részeinek elbontását követően a jelenlegi kontúrokon belüli újjáépítése. A történelmi rom konzerválása, valamint új, kétszintes, kiállító épületszárny építése is megtörténik majd – írja a Magyar Építők.

A turizmus fellendülését várják a beruházástól

Fotó: Wikipedia

A projekt keretében további cél kiállítóterek kialakítása és kiállítások megvalósítása, a belső várárok felidézése tájépítészeti elemekkel és növényzettel, a palánkhíd és környéke rekonstruálása mocsári hangulattal. Kialakítanak egy belső színpadot és nézőteret 350 fő számára, kiépítenek egy külső mobil nagyszínpadot és lelátót, valamint elvégzik az általános környezetrendezési feladatokat.

A vár bejáratához zúzottköves sétány fog vezetni. Az út mentén kerti elemeket helyeznek el, a külső vár területén egykor állt kápolna helyét pedig padsorok és kereszt alakú burkolatmotívum jelzi majd.

A jelenlegi helyzet

A vár 1470 körül épült déli szárnyának romos maradványa jelenleg is áll. A délkeleti torony alápincézett háromszintes épületként az egykori palotaszárny pedig szabadon álló falként maradt fenn. A történelmi műemléket északról két kör alakú bástya és egy téglakerítés is határolja.

A külső vár egykori területének déli része jelenleg közparkként, északi része pedig sportpályaként működik. A focipályát a kiszolgáló létesítményeivel és azok közműveivel együtt elbontják. A sportpálya létesítésekor sérült részeket a földmű kontúrvonalainak helyreállításával orvosolják.