Turisztikai fejlesztések három Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

Forrás: MTI

 2021. október 02. 17:50

Turisztikai fejlesztésekre fordították a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert csaknem félmilliárd forintot a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jánoshida, Alattyán és Jászalsószentgyörgy településeken

A projekt átfogó célja a helyi hagyományokban, értékekben bővelkedő gazdasági-kulturális és táji örökség lehetőségeit kihasználó és megőrző, valamint a település vállalkozásainak fenntartható fejlődését elősegítő, a lakosok számára minőségi életet, a vendégeknek pedig magas turisztikai színvonalat biztosító vonzó települések megvalósítása volt – tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.

Jánoshidán a Premontrei Rendház műemlék épületét felújították és látogatóközponttá alakították. Az épület földszintjén egy helytörténeti, vallástörténeti kiállítás kapott helyet, valamint bemutatják a régi szerzetesi élet körülményeit. A déli szárny helyiségeiben audiovizuális eszközök segítségével az avar kori ásatásokat, illetve az ásatásokon feltárt leleteket ismerhetik meg a látogatók. Az emeleten rendezvénytermet alakítottak ki.

Alattyán is egy új turisztikai attrakcióval bővült. A település belterületéhez tartozó Kiskert elnevezésű területen Ökoparkot alakított ki az önkormányzat, ahol gyalogos és kerékpáros túrákat, közösségi programokat lehet szervezni. A beruházás során egy szociális létesítményt, vizesblokkot, madár megfigyelő tornyot, pihenő-és sütögető helyeket, játszóteret alakítottak ki.

Jászalsószentgyörgyön az aktív turizmushoz kapcsolódó vízi turisztikai fejlesztés valósult meg, amely során 700 méter hosszú kajak-kenu pályát alakítottak ki a hozzá tartozó csónakházzal. Stég és parkolók épültek, valamint kajakokat és kenukat vásároltak. A beruházás részeként egy többfunkciós sportpálya, felnőtt- és gyermekjátszótér, valamint sütögető-főző, pihenő helyek létesültek a tájékoztatás szerint.

(Borítókép: 123rf.com)