Turisztikai fejlesztések Kambodzsában

Forrás: turizmus.com

 2018. június 18. 16:31

Gyorsforgalmi út épül Sihanoukville és Phnom Penh között, ezen kívül képzési programot is indítanak.

A kambodzsai kormány bejelentette, hogy a turizmusban jelentkező nagymértékű munkaerőhiány megszüntetésére rendkívüli intézkedésekkel támogatja az idegenforgalmi szakmai képzéseket. Fontos lépés, hogy a diákok jelentős támogatást kapnak az államtól. Banki kölcsönökkel, szállodák és éttermek bevonásával további könnyítéseket kívánnak bevezetni, hogy egyre többen válasszák az idegenforgalmat szakmájuknak - mondta Chea Bora az Idegenforgalmi Minisztérium államtitkára. A felmérések alapján 50.000 új szakemberre van szükség.

Kambodzsai életkép - rizsföld földművessel

Fotó: pixabay

A kambodzsai Királyság Fejlesztési Tanácsa (CDC) ezen felül nagy összegű beruházással kívánja támogatni a turisztikai szakmát. Négy nagy fővárosi projekt beindítására 2 milliárd dolláros összeget hagytak jóvá, ami 11.193 új munkahelyet jelent. Ebből az összegből 1.87 milliárd dollárt szánnak a gyorsforgalmi út építésére, ami a fővárost és a tengerparti Sihanoukville-t köti majd össze.

A tavalyi évben rekordszámú, 5.6 millió külföldi turista érkezett a királyságba. A legfonfontosabb küldő országok Kína (1,2 millió), Laosz (835.000), Thaiföld (394.000), míg Európából az Egyesült Királyság (159.000) és Franciaország (150.294) foglalja el az első két helyet. Egyedül Kínából 45%-kal több turista látogatott Kambodzsába, mint az előző évben. Közép-Európából 99.691 turistát fogadtak.

A Magyarországról Kambodzsába utazó turisták száma szintén rekordot döntött tavaly 4.682 utazóval - tájékoztatott Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának kelet-európai képviselője.

A célállomások tekintetében az összes turista közül 49% járt Phom Penhben és környékén, 38% Siem Reapben ( Angkor Wat ) és 11.5% a tengerparti városokat kereste fel, 1.1%-uk ökoturisztikai programokon vett részt.