Turisztikai fejlesztések Sirokon

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. április 08. 10:39

A siroki és a szajlai önkormányzat kétszáz millió forintos pályázati támogatást nyert el konzorciumban tanösvény létesítésére. Ennek egy része a két Mátra alatti falut köti össze.

Sirok polgármestere, Tuza Gábor elmondta, hogy a község központjában található egykori parókia épületét felújítják, ahonnan három irányban indul majd a tanösvény. A majdan ezen túrázók megismerhetik Sirok épített és természeti értékeit. Az ösvény egyike a közeli település, Szajla irányába ágazik el, ahol az Attila halmot – a legenda szerint a hunok fejedelmének sírját – tekinthetik meg a látogatók, valamint egy kilátót is építenek, mint új látványosságot. A fejlesztés várhatóan 2021 végére valósul meg. A kivitelezési munkákat még az idén elkezdik.

A tervek szerint májusban Sirok központjában elkészül az új piactér, ahol a helyben, illetve a környéken termelt zöldségéléket, gyümölcsöket, füstölt húsokat kínálják majd a termelők, természetesen az érdeklődő turistáknak is. Az új létesítmény pályázati támogatással, 42 millió forintból valósul meg.

Pihenőpark Sirok központjában

Fotó: Mentusz Károly

Még ebben az évben ősszel, állami támogatással látnak hozza a Verpelét-Sirok közötti 12 kilométer hosszú kerékpárút építéséhez. Ez a fejlesztés Sirok, Tarnaszentmária és Verpelét önkormányzatainak együttműködésével, 770 millió forintért készül el. A tervek szerint a munkát 2020 végére fejezik be. A település első számú vezetője azt is elmondta, hogy 2018-ban 15 ezer vendégéjszakát töltöttek el a Sirokba látogatók, négyezerrel többet, mint 2017-ben. Az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele pedig megközelítette a négymillió forintot. A fő látványosság tavaly is a vár volt, amelynek felső részén – a Nemzeti Kastély és Várprogram keretében – megerősítik a falakat, valamint az elképzelések szerint egy erkélyt is kialakítanak. Befejezéséhez közeleg az önkormányzat által működtetett motel felújítása is, ahol egyszerre ötven vendégnek biztosítanak majd szálláshelyet.

Sirok legfőbb látványossága a vár

Fotó: Mentusz Károly

Kapcsolódó cikkek