Turisztikai fejlesztéssorozat zárult le a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Forrás: MTI

 2019. december 17. 18:06

Lezárult a földtani örökséget bemutató hároméves, mintegy 275 ezer eurós turisztikai fejlesztéssorozat a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban.

Magyarországon a program részeként felújították a Badacsonyban és a Szent György-hegyen található tanösvényeket, és kiépült egy új vulkanológiai tanösvény a Káli-medencében, ami Hegyestűt és a Kopasz-hegyet köti össze – mondta Kopek Annamária, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője.

A magyarországi fejlesztés egy több országra kiterjedő, 14 európai szervezet részvételével 2017. január óta zajló projekt része volt, ami összesen 1,7 millió euróba (390 millió forint) került. Az európai partnerszervezetek közös stratégiát dolgoztak ki a turizmusból fakadó környezeti terhek kezelésére valamint közös marketingstratégiát alkottak. A közös dunai geotúra kialakítása során a régiók közötti együttműködés erősítése volt a cél.

Hegyestű a magasból

Fotó: Wikimedia Commons

Kopek Annamária elmondta azt is, hogy 2018-ban a pályázat keretében számos termelő kapta meg a geopark termék védjegyet, idén pedig Európa egyik legnagyobb turisztikai vásárán, az ITB Globális Geoparkok standján mutatkoztak be.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója szólt arról, hogy a nemzeti park által létrehozott és fenntartott Bakony-Balaton Geopark 2012 óta tagja a nemzetközi geopark hálózatoknak, 2015-ben pedig az UNESCO Globális Geopark címet is elnyerte.