Turisztikai központ épül a Hegyköz szívében

Forrás: turizmus.com

 2020. február 15. 11:05

A Pálházi Állami Erdei Vasút végállomásánál, az egykori rostallói kulcsosház, valamint a korábbi kutatóház újragondolásával valósítja meg a Zemplén új turisztikai komplexumát az Északerdő Zrt.

A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ, vagyis a RÖNK erdei iskolai és szálláshelyi szolgáltatásokat nyújt majd, interaktív erdei környezeti ismeretterjesztéssel egybekötve. A létesítmény tervezésekor kiemelt szempont volt, hogy a térségre jellemző építészeti stílusjegyek is megjelenjenek, így skanzen jelleggel mutassák be az észak-zempléni falvak régi épületeinek, udvarainak jellemző elemeit.

Az épületeken a térségre jellemző stílusjegyek is megjelennek

Fotó: Északerdő Zrt.

Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a jelenlegi kulcsosház újjáépítésével egy foglalkoztató és kiállítási épület, a Muflon Központ jön létre, amely a Zemplén élővilágát, az évszakokkal együtt változó erdőt mutatja majd be. Itt kapna helyet a jelenleg a Pálháza-Ipartelep kisvasúti megállónál található erdészeti, vadászati, természetvédelmi és erdei vasúti gyűjtemény. A kiállítótérben elhelyeznek egy magaslest, valamint erdei környezetet bemutató diorámákat, illetve különféle interaktív elemeket. Lesz egy nyitott fedélszékkel rendelkező helyiség, ahol testközelből lehet majd megismerni az élővilágot. A kutatószoba alkalmas lesz különféle erdei iskolai foglalkozások megtartására.Az egykori kutatóház újjáépítését követően szálláshely funkciót kap. A földszintes épületben, öt szobában 34 fő elhelyezésére nyílik lehetőség. Kialakítása folytán alkalmas lesz nagyobb rendezvények lebonyolítására is.

A létesítményben 34 férőhelyes szálláshelyet is kialakítanak

Fotó: Északerdő Zrt.

A fejlesztés részeként, a meglévő Páfrány tanösvény felújításával létrejön az Uhu tanösvény, amely – Magyarországon egyedülálló módon – éjszaka is bejárható lesz. Az éjszakai tanösvény jelzései ugyanis fényvisszaverő festékkel készülnek, így a látogatók az éjszakai erdő hangjain keresztül a természet új, addig esetleg nem tapasztalt oldalát ismerhetik meg.

A tervek szerint a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ 2021 tavaszára készülhet el. A beruházást az Északerdő Zrt. a Téry Ödön program keretében, költségvetési forrásból, 450 millió forintból valósítja meg – olvasható az erdészet honlapján.