Turisztikai látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál

Forrás: MTI

 2017. február 05. 10:48

Csaknem egymilliárd forintból épül látogatóközpont Fenékpusztán, ahol felújítják Fekete István emlékhelyét is. A fejlesztés hatására a területen hatszoros látogatottságra számít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A 76-os főút mentén, Keszthely és Sármellék között, 250 méterre a főúttól olyan épület készül, amelyben az interaktív kiállításon kívül mozi és előadóterem, bolt, illetve büfé is lesz.

A megújuló energiaforrásokkal működtetett, zöldtetős, hidat formázó létesítményhez kapcsolódóan vízi és szárazföldi tanösvény, játszótér is készül, illetve felújítják Fekete István emlékhelyét és a Matula-kunyhót – tájékoztatott a Kis-Balaton Látogatóközpont kialakítását és a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely fejlesztését bejelentő sajtótájékoztatón Puskás Zoltán nemzeti parki igazgató.

A Kis-Balaton Látogatóközpont látványterve

Fotó: epiteszforum.hu / Narmer Építészeti Stúdió

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 14 bemutatóhelye közül három veszprémi helyszínen működik látogatóközpont, amelyekhez most az eddigi legnagyobb beruházással társul a kis-balatoni. Az összesen 958 millió forintos beruházáshoz 950 milliót nyert a nemzeti park, s a tervek szerint még az év első felében megkezdődik a projekt kivitelezése, amelyet 2018 végén, 2019 tavaszán avathatnak fel.

A jelenleg évente 5-10 ezer látogatót fogadó területen legalább 30 ezer vendégre számítanak az egész éves nyitva tartás során.

Zöldtetőt kap az épület

Fotó: epiteszforum.hu / Narmer Építészeti Stúdió

A sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kifejtette: a korábbi európai uniós fejlesztési ciklusban 16 ökoturisztikai létesítményt újítottak fel és 53 új létesítménnyel gazdagodott Magyarország. A mostani ciklusban is folytatódnak a beruházások, összesen 4,5 milliárd forint értékben épülnek bemutatóközpontok, köztük Fenékpusztán. Hozzátette: a kutatások szerint a közeljövőben az ökoturizmus lesz a legdinamikusabban fejlődő ágazat.