Turisztikai márkát épít Makó

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. október 08. 14:17

Augusztus elseje óta Gergely Gábor vezeti a makói önkormányzat városmarketing-csoportját. A szervezet feladata a Tourinform-iroda és információs központ üzemeltetése mellett a város turisztikai márkájának felépítése és erősítése.

Gergely Gábor évek óta a makói turizmus meghatározó szereplője, korábban a város első négycsillagos szállodája, a Grand Hotel Glorius igazgatója volt, majd 4,5 éven át a Makói Hagymatikum Gyógyfürdőt vezette, így széles körű tapasztalatokkal rendelkezik az ágazat számos területén.A makói turizmus fejlődésének fontos mérföldköve a nyár végén átadott új Tourinform-iroda és Információs Központ, amely a város ikonikus épületében, a régi Korona Szálló földszintjén valósult meg az Igazgyöngyök útja című pályázat részeként – emeli ki Gergely Gábor.

Patinás falak közé költözött a makói Tourinform-iroda

Fotó: Makó város

Az épületben kialakítottak egy kulturális szalont, valamint egy kiállítóteret, ahol egyebek mellett a hat legnagyobb makói Makovecz-épület
makettje is megtekinthető. Helyet kapott egy olyan moziszoba is, ahol a turisták megnézhetik Makó történetét a kezdetektől napjainkig, a filmből kiderül, hogyan lett a hagymatermelő településből turisztikai célpont. Az irodában helyi termékeket – ajándéktárgyakat, finomságokat és
kozmetikumokat – is árusítanak.

Az új kulturális szalon Makón

Fotó: Makó város

A pályázat keretében egy tematikus sétaútvonalat is kijelöltek a városban, amelynek során a látogatók más nevezetességek mellett felkereshetik a városban működő történelmi egyházak templomait. is. Bíznak benne, hogy ez a fejlesztés is tovább növeli Makó turisztikai vonzerejét.
Gergely Gábor hangsúlyozza, hogy a városmarketing iroda nem csupán fürdővárosként akarja pozicionálni Makót, hanem egy barátságos alföldi településként, ahol az ország egyik legszebb lombkoronasétánya mellett a hagymatermesztés hagyománya, a Maros-parti Kalandpark, a Ford T-odelljét bemutató múzeum és számos Makovecz Imre által tervezett épület is vonzerőként szolgál a turisták számára.

Gergely Gábor

Fotó: privát fotó

A város turizmusának számos fejlesztés adhat további lendületet a közeljövőben – tudom meg a szakembertől. Már zajlik a Hagymatikum Gyógyfürdő bővítése, mely Magyarország Kormányának és Lázár János kormánybiztosnak köszönhetően 10 milliárd forintból valósul meg. Többek között családi élményzóna és négy évszakos csúszdapark, valamint kültéri koktélmedence épül. A beruházás átadása a jövő évben várható.

Ezen felül biztató hírek érkeztek új szállodai fejlesztésekről is: két héttel ezelőtt eladta a város azt az egyetlen épületet, amelyet fizikailag is össze lehet kötni a fürdő gyógyászati részlegével. Az 1865-ben épült régi Városháza épületéből egy négycsillagos gyógyszállodát tervez építeni két környékbeli, szakmai befektető. Már a látványtervei is elkészültek a 70 szobás klasszikus gyógyhotelnek, amely a makói gyógyvízre és gyógyiszapra alapozott kezeléseket is kínál majd.

„Az is a jövőbeli feladataink egyike lesz, hogy a makói fürdő gyógyászatát a természeti adottságaihoz méltó pozícióba és láthatóvá tegyük" – emeli ki Gergely Gábor.

A másik tervezett szálloda zöldmezős beruházás keretében épül majd szintén a fürdő közvetlen közelében. A tervek szerint a 100-120 szobás, modern, Makovecz-jegyeket viselő hotel a családokat célozza meg.

A nyári szezon alakulásával kapcsolatban elmondta, hogy mivel a járvány ideje alatt a város által üzemeltetett turisztikai létesítményekből senkit nem küldtek el, így a nyár eleji nyitás olajozottan történ. Ennek, illetve a kiváló időjárásnak köszönhetően a nyári szezon olyan számokat hozott majdnem, mint 2019-ben. A két erős nyári hónap után még a szeptemberi hétvégék is telt házas foglalással voltak a szálláshelyeken. Az őszi foglalások is stabilan alakulnak belföldről, ugyanakkor a korábban akár a vendégkör 60-70%-át kitevő román piacon gondot jelenthet a járvány újbóli gyors terjedése Temesváron és környékén.

„A szeptemberünk azzal telt, hogy a téli szezonra készülve próbáltuk idecsábítani a vendégeket. Igyekeztünk megszólítani minden korosztályt: kitelepültünk a Szegedi Ifjúsági Napokra, a Vajdaságban két nagy kiállításon vettünk részt Újvidéken és Topolyán, a múlt héten pedig a Temesvári Magyar Napok főkiállítói voltunk" – hangsúlyozza Gergely Gábor.

Végezetül így foglalja össze szakmai célkitűzéseit a szakember: „Az a küldetésem, hogy felépítsük a VisitMako brandet, vagyis Makó turizmusát egy egyedülálló platformon jelenítsük meg, ahol a helyi szolgáltatókról, a turisztikai termékekről a turistáknak minden naprakész információ a rendelkezésére álljon a honlapon, a Facebookon és az Instagramon. Mire a fürdőberuházás elkészül, ennek a platformnak is működnie kell".