Turisztikai munkavállalóból Covid-19 kontaktkutató Máltán

Forrás: turizmus.com

 2020. október 30. 09:18

A Máltai Turisztikai Hivatal (Malta Tourism Authority, MTA) új rendszert vezet be, bővítve a Covid-19 kontaktkutatásba besegítők körét és egyben támogatva a munka nélkül maradt turisztikai és vendéglátóipari dolgozókat.

A program lehetővé teszi az új előírások által érintett munkavállalók számára, hogy bekapcsolódjanak a COVID-19 kontaktkutatásba, miközben továbbra is megkapják a 2021. március 31-ig járó bérpótlékot - közölte lapunkkal a Máltai idegenforgalmi Hivatal képviselete.

Az MTA október végéig felkeresi a turizmus, vendéglátás területén dolgozó, bérpótlékra jogosult munkavállalókat, hogy segítsenek a pandémia megfékezését szolgáló kapcsolatfelkutatási munkafolyamatokban. Az MTA és a Malta Enterprise (Máltai Vállalkozásfejlesztési Intézet) közötti együttműködés lehetővé teszi az MTA-engedéllyel rendelkező vállalkozások alkalmazottai számára, hogy az elkövetkező hónapokban kontaktkutatási feladatokat lássanak el az egészségügyi hatóságokkal együttműködve. Az érintett cégeket arra kérték, hogy juttassák el az MTA-nak azon alkalmazottak listáját, akik jogosultak a bérpótlék rendszerére, és hajlandóak kontaktkutatási feladatokat ellátni.

Az újabb máltai szigorítások elsősorban a turizmusban és vendéglátásban dolgozókat érintik

Fotó: Máltai Turisztikai Hivatal

A rendszerbe beválasztottak a teljes 800 eurós bérkiegészítést megkapják, továbbá óránként 5,28 euró extra munkadíjat.

A Máltai Szállodák és Éttermek Szövetsége (MHRA) elnöke szerint az ágazat szereplői általánosságban pozitívan reagáltak az új lehetőségre, mely kifejezetten azokon segít, akik ténylegesen elvesztették a munkájukat, és így érdemi munkát végezhetnek.

Október végén Máltán újabb szigorításokat kellett bevezetni, amelyek elsődlegesen a turizmusban és vendéglátásban dolgozókat érintik. Az új szabályozás értelmében a bárok és klubok december 1-ig zárva tartanak, míg a snackbárokban és kioszkokban tilos alkoholt árusítani.