Turizmus a Brexit árnyékában

Forrás: turizmus.com

 2017. május 30. 04:44

Nagy-Britannia turisztikai bevétele 2025-re meghaladhatja a 335 milliárd dollárt, a brit GDP majdnem 10%-át előállítva, a Brexit körüli bizonytalanságok ugyanakkor fenyegetést jelenthetnek a turizmusra nézve.

A brit politikai pártok turizmussal kapcsolatos álláspontját veszi sorra a Skift hasábjain Patrick Whyte, aki emlékeztet, hogy június 8-án a brit választók előrehozott választáson eldöntik, ki, s melyik párt képviseletében alakíthatja a következő kormányt.

A Munkáspárt elismeri, hogy a turizmust a kormányok gyakran figyelmen kívül hagyják. “A Munkáspárt támogatja, hogy a turizmus a kormányzati munka szívében kapjon helyet. A turisztikai ipar foglalkoztatja a brit munkavállalók 9,6%-át, ez adja a brit export 4,9%-át és a brit GDP 9%-át, mégis túl gyakran elfeledkeznek róla. A Munkáspárt ismét országos prioritássá fogja tenni a turizmust. Újraindítjuk az össz-kormányzati, miniszteri szinten működő turisztikai egyeztető csoportot és teszünk róla, hogy a kormányzat képviselői az összes tárcában tisztában legyenek azzal, hogy munkájuk hogyan illeszkedik az országos turisztikai programba.” – hangzik a Munkáspárt ígérete.

A Liberális Demokraták azokat az előnyöket hangsúlyozza, amelyek Nagy-Britannia 2019 márciusi, formális távozásával elvesznek: “Nagy-Britannia egy kifelé tekintő ország, kereskedelmi és szabadidős érdekeltségekkel a világon mindenütt, de különösen Európában. Küzdeni fogunk azért, hogy megmaradjanak az utazók és a turisták által élvezett előnyök, így például az Európai Egészségbiztosítási Kártya, az alacsony roamingdíjak és a kisállat-útlevelek — amelyeket mind fenyeget az Európai Unióból való távozás.

Londonban a turizmusban dolgozók jelentős része is külföldi

Fotó: Visit London

Bár a Munkáspárt a befelé, a Liberális Demokraták pedig a kifelé irányuló turistaforgalomra koncentrál, mindketten komolyan foglalkoznak a témával. Ezzel szemben a Konzervatív Párt — amely a legesélyesebb arra, hogy kormányt alakítson júniusban — meg sem említi a turizmust – írja a Skift.

Külön fejezetet kapnak a repülőterek

Nagy-Britanniában évtizedek óta folyik a vita a repülőterek kifutópálya-kapacitásának bővítéséről. A jelenlegi miniszterelnök, Theresa May elődje, David Cameron létrehozta a független Repülőtéri Bizottságot. A Bizottság, mandátuma szerint “megvizsgálja a brit repülőterek többletkapacitásának szükségességét és ajánlásokat tesz a kormánynak arra nézve, hogyan érhető el a többletkapacitás rövid-, közép-, és hosszútávon.” A Bizottság elvégezte a dolgát, s 2015-ben ajánlást tett egy új kifutópálya építésére a londoni Heathrow repülőtéren. Azóta sem történt igazán semmi, az igencsak megosztó ügyben.

A Konzervatív Párt programja ugyan utal a bővítésre, de elkerüli a határozott állásfoglalást: “Befektetésekkel teszünk azért, hogy az utazás idő- és költségigényei csökkenjenek, a kapacitás pedig bővüljön. Folytatjuk az országos stratégiai befektetések programját, beleértve a High Speed 2 nagysebességű vasutat, a Northern Powerhouse Rail észak-angliai nagysebességű vasutat, és a Heathrow repülőtér bővítését. Biztosítjuk, hogy ezek a nagyszerű projektek a lehető legnagyobb mértékben járuljanak hozzá a brit munkavállalók lehetőségeihez.

Heathrow bővítése a viták középpontjában

Fotó: Heathrow

A Munkáspárt programja nem említi Heathrow-t, de elismeri, hogy nagyobb kapacitásra van szükség: “A Munkáspárt elismeri, hogy szükség van a repülőtér-kapacitás bővítésére Délkelet-Angliában. Üdvözöljük a Repülőtéri Bizottság munkáját és garantáljuk, hogy bármilyen kapacitásbővítés megfelel a kritériumainknak, melyek szerint kezeljük a zajproblémákat, védjük a levegő tisztaságát, teljesítjük a klímaváltozással kapcsolatos brit vállalásokat, és támogatjuk a növekedést az egész országban.”

Nem világos ugyanakkor, hogy e bekezdés első és második mondatát hogyan lehet összeegyeztetni, hiszen a repülőtér-bővítést komoly környezeti aggályok övezik….

A Liberális Demokraták nyíltan leírják, hogy ellenzik a bővítést: “Az egész országra kiterjedő repülőtér-stratégiát fejlesztünk a klímaváltozás és a helyi szennyezés hatásainak figyelembevételével. Továbbra sem támogatunk bővítést a Heathrow, Stansted, vagy Gatwick repülőtereken, ahogy nem támogatjuk egy, a Temze torkolatában helyet kapó új repülőtér ötletét sem. Ehelyett a meglévő regionális repülőterek fejlesztésére koncentrálunk Birminghamben és Manchesterben. Biztosítjuk, hogy nem növekedik a kifutópályák száma Nagy-Britanniában.”

A Brexit és a szabad mozgás

A Brexit tárgyalások önmagukban is a turizmus elevenébe vágnak, hiszen, az új rend véget vet majd a Nagy-Britannia és az EU többi része közti szabad mozgásnak, ez pedig hatalmas kihívást jelent a szórakoztató- és vendéglátóipar számára.

“A Konzervatív kormány meg fogja adni Nagy-Britanniának a technikai képzést, amely évtizedek óta hiányzik. Ez sokáig fog tartani, de kezelnünk kell a legégetőbb szükségleteit a gazdaság azon szektorainak, amelyek készséghiánnyal küszködnek. A bevándorlási rendszert ezekre a szektorokra hangoljuk, miközben fejlesztjük azokat a készségeket, amelyekre a jövőben szükségünk lesz… Meg fogjuk kérni a független Migrációs Tanácsadó Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a kormánynak arra, hogyan igazítsuk a vízumrendszert a modern ipari stratégiához. A bizottság tanácsai lehetővé teszik majd, hogy jelentős mennyiségű vízumot tegyünk félre a stratégiai fontosságú szektorokban, így például a digitális technológiában dolgozóknak anélkül, hogy a nettó bevándorlási számok növekednének.”

A Munkáspárt álláspontja közelebb áll a Konzervatív Pártéhoz, mint sokan várták volna: “A szabad mozgás véget ér, amikor kilépünk az Európai Unióból. Nagy-Britannia bevándorlási rendszere változni fog, de a Munkáspárt nem teszi a bevándorlókat bűnbakká saját gazdasági kudarcainkért.”

A Liberális Demokraták szerint a Konzervatív Párt terve a “kemény Brexit”, amely a szabad mozgás végét jelenti — annak ellenére, hogy ezek a választások Nagy-Britanniát szegényebbé teszik és ezáltal csalódást okoznak a sok Brexit-szavazónak, aki más kimenetelre vágyott.”

Kapcsolódó cikkek

Repülés a BREXIT után

2017. március 29.