Turizmus szigorításokkal

Forrás: turizmus.com

 2018. október 15. 09:41

A paradicsomi szépségű, mexikói Isla Holbox sziget önkormányzatának vezetői a mérhetetlen mennyiségű műanyag szemét miatt nemet mondtak a tömegturizmusra.

Azok a látogatók például, akik Holboxra érkeznek, semmiféle műanyag holmit nem vihetnek magukkal a szigetre. A döntést a helyi természeti értékek védelmében hozta meg a terület környezetvédelmi hivatala, de ezzel gyakorlatilag betiltotta a szigeteken található nagy szállodák és golfpályák működését. A szigeten eddig folytatott vízgazdálkodás újraszervezése is cél – írja a Mexiko News Daily.

Holbox a Yucatan-félszigettől északra fekszik, és az utóbbi időben arról vált híressé, hogy számos problémát okozott a rossz infrastruktúra, miközben a gazdasági fejlődés sem volt elég dinamikus. Egyebek között a csatornahálózat sem működött jól, és nem bírt lépést tartani a sziget lakosságának és a turisták számának növekedésével. A szennyvíz sokszor az óceánba szivárgott.

Isla Holbox infrastruktúrája nem tudott lépést tartani a fejlődéssel

Fotó: shutterstock.com

A tilalmaktól azt remélik, hogy ezzel megvédik a sziget biológiai sokféleségét, és biztosítják a fenntartható jövőt. Egyes vélemények szerint jobb lenne, ha a turisták által használt strandokat a jövőben a tengeri teknősök használnák, ahogy az régen is volt. Ez azonban a faunának csak egyik faja, nemcsak a teknősöket, de a békákat, a flamingókat és a különleges pókfajokat is védeni szeretné a helyi környezetvédelmi hivatal a turizmus okozta szeméttömeg csökkentésével.