Turizmusfejlesztésre megy a Balatonnak szánt 300 milliárdos támogatás

Forrás: turizmus.com

 2016. július 08. 16:27

Nem vonja el a kormány a Balaton fejlesztésére korábban megítélt 300 milliárd forintot, hanem a támogatást koncentráltan turizmusfejlesztésre, a turisztikai kormánybiztosság koordinálása mellett kívánja elkölteni – derül ki az MTÜ közleményéből. A balatoniakat meglepte a döntés.

Mint azt megírtuk, a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásáról szóló, a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányhatározat rögzíti a turizmussal kapcsolatos állami feladat- és intézményrendszer átalakításához szükséges intézkedéseket. Ugyanebben a határozatban szerepel az is, hogy a kormány "visszavonja a Balaton Területfejlesztési Koncepció (2014–2030) és a Balaton Területfejlesztési Stratégiai Program elfogadásáról, valamint a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a 2014–2020-as uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházásokról szóló 1821/2015. (XI. 12.) Korm. határozatot".

A visszavonásra került, tavaly novemberben elfogadott kormányhatározat mintegy 300 milliárd forintot ítélt meg a Balaton fejlesztésére 2020-ig. Ebből kifejezetten turisztikai célra, a GINOP 7 terhére 26,7 milliárd forint jutott volna, de a további stratégiai célokra (gazdaság és innováció, egészséges Balaton termékek, vízminőség és biztonság, közlekedés, területfejlesztés, humánerőforrás-fejlesztések) szánt milliárdok egy része is közvetlenül vagy közvetve turisztikai célokat szolgált volna.

Ezekben a napokban zajlik a Balaton Sound
Fotó: balatonsound.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség pénteki közleménye szerint a kormány célja, hogy magasabb sebességbe kapcsolja a turizmust, ennek első lépéseként márciusban döntött a turizmus állami feladat- és intézményrendszerének átalakításáról, most pedig a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásáról is határozott. A Balaton fejlesztésére biztosított 300 milliárd forintot koncentráltan a turizmusfejlesztésre, a turisztikai kormánybiztosság koordinálása mellett kívánja elkölteni a kabinet – írták.

Rövidesen áttekintésre kerül a turisztikai fejlesztések, pályázatok, források, közbeszerzések jelenlegi státusza, és az eredményről tájékoztatást kap a turisztikai kormánybiztos, valamint az MTÜ vezérigazgatója. A turisztikai fejlesztések kapcsán előzetes egyeztetési, illetve véleményezési és javaslattételi lehetőséget is biztosít számukra a kormány. Sőt ezentúl tagként és megfigyelőként részt vehetnek a turisztikai tárgyú felhívások döntés-előkészítő bizottságaiban is. Az MTÜ kijelölt munkavállalóit állami projektértékelői jogviszony keretében a turisztikai tárgyú projektek értékelésébe is bevonják.

 

Meglepődtek a balatoniak

Meglepte a balatoniakat, hogy a kormány visszavonta a kiemelt üdülőkörzet 300 milliárd forintos 2020-ig történő fejlesztéséről szóló határozatát.

Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, érthetetlen számára az új kormányhatározat, mert a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásával indokolták, miközben a balatoni programnak csak egy kisebb része turisztikai jellegű.

Hangsúlyozta: reméli, hogy a döntés végül nem jelent majd forráselvonást az üdülőrégiótól a tavalyi határozathoz képest, csak a MTÜ létrehozását követő pénzforrás átcsoportosításáról van szó. Ha az elfogadott térségi beruházások elmaradnak, az hosszú távon visszavetheti a kiemelt turisztikai régió fejlődését – tette hozzá.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke szerint az új kormányhatározatból az derül ki, hogy az összes operatív programot felül kell vizsgálni turisztikai szempontból. Hangsúlyozta: a balatoni program az egyetlen, ami komplex, több ágazatot is érintő fejlesztésekről szól. A tavaly elfogadott, több mint 300 milliárd forintos fejlesztésről szóló program mintegy 10 százaléka szól közvetlen turisztikai fejlesztésről. A program végrehajtása hónapok óta tart, 240-250 milliárd forintnyi forrást már lekötöttek az éves fejlesztési keretekben, és a folyamatban lévő pályázatokban – fejtette ki. "Bízom abban, hogy az MTÜ ígéretének megfelelően, augusztus-szeptember folyamán újabb határozat születik a balatoni fejlesztésekről, és az nem jelent majd forrásvesztést az régió számára a korábbi határozathoz képest" – fogalmazott.