Turizmusunk is kiemelt téma volt a második Magyar-Arab Üzleti Fórumon

 2014. március 30. 20:31

Második alkalommal rendezték meg a Magyar-Arab Üzleti Fórum elnevezésű rendezvényt 2014. március 23. és 25. között, ezúttal Rijádban, melynek célja a magyarországi termékek, szolgáltatások és befektetési lehetőségek bemutatása volt az arab üzletemberek számára.

A turisztikai ágazatnak a magyar gazdaságban betöltött jelentős szerepét mutatja az is, hogy a Fórum második napján megrendezett panelbeszélgetések egyik témája a turizmus volt.

 

A II. Magyar-Arab Üzleti Fórumot Szaúd-Arábiában, Rijádban tartották március 23. és 25. között, a külföldi befektetések ösztönzését koordináló Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szervezésében. A háromnapos programot kiemelt érdeklődés kísérte, melynek megnyitója Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor, valamint a szaudi herceg és miniszterelnök-helyettes Muqrin bin Abdulaziz fővédnökségével zajlott. A rendezvénysorozatra közel 700 arab üzletember látogatott el az Arab-öböl térségéből, hogy megismerje a magyar termékeket és szolgáltatásokat, valamint a magyarországi befektetési lehetőségeket. A helyszínen, ágazati standokon mutathatták termékeiket és szolgáltatásaikat a magyar exportőrök az arab partnereiknek, valamint B2B tárgyalásokat is folytattak. A magyar turisztikai kínálatot és lehetőségeket számos hazai utazási irodai és szállodai szakember képviselte és népszerűsítette a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen.

 

A fórum második és harmadik napján panelbeszélgetések zajlottak, többek között mezőgazdaság, megújuló energiaforrások, valamint innovációs technológiák témában. Az egyik panelbeszélgetés középpontjában hazánk orvosi és rekreációs lehetőségeinek az ismertetése volt. Itt tartott prezentációt Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese is, aki Magyarország turisztikai értékeit mutatta be, fókuszban hazánk egészségturisztikai kínálatával, felszín alatti vízkincsünkkel, termál és gyógyvízforrásainkkal.

Az előadást igen nagy érdeklődéssel fogadták a résztvevők: a prezentációt követően számos magas szintű szaúdi politikussal és gazdasági szakemberrel folytatott tárgyalásokat a Magyar Turizmus Zrt. A Szaúdi Kereskedelmi Kamara vezető tisztségviselőivel pedig egy hosszú távú és szoros együttműködésről állapodtak meg a felek. (A képen Horváth Gergely (balról az 1.) és Adnan Kassar, az Egyesült Arab Kamara elnöke (jobbról a 2.)