TUTSz-állásfoglalás a TDM-pályázatok tervezett visszavonásáról

Forrás: turizmus.com

 2016. december 06. 15:42

A Turisztikai Tanácsadók Szövetsége Egyesületet (TUTSz) is megdöbbentette a TDM-pályázatok visszavonásáról szóló hír, ezzel kapcsolatban szerkesztőségünkhöz az alábbi állásfoglalást juttatták el, melyet változtatás nélkül adunk közre.

„TUTSz-állásfoglalás a TDM-pályázatok tervezett visszavonása miatt kialakult helyzetről

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a GINOP - 1.3.4-15 pályázat visszavonását javasolja az MTÜ, mivel:

• A 2014-es választások után felállt Parlament által megválasztott Kormány által kiírt pályázatról van szó.

• A pályázat tartalma a 2015-ös gyulai TDM-konferencián megvitatásra került, a javító szándékú véleményeket többen is írásban juttatták el az NGM-hez, majd a pályázati kiírás ezek figyelembe vétele nélkül, változatlan formában maradt fent.

• Több tucat TDM-szervezet dolgozott megfeszített tempóban hónapokon keresztül, munkát-pénzt-energiát nem kímélve.

• A pályázó szervezetek teljesítették a hiánypótlás, a tisztázó kérdések és az adatszolgáltatási kötelezettségek követelményeit.

Az MTÜ javaslata – megvalósulása esetén – azt jelentené, hogy a játékszabályokat a játék közben változtatja meg.

Futball példával élve, a mérkőzés szabályai félidőben, vagy akár játék közben kerülnek megváltoztatásra.

A jelenlegi játékszabályokat a 2014. évvel kezdődő kormányzati ciklus állami turizmusirányítása határozta meg. Erre tekintettel elvi kérdésnek tekintjük, hogy az új játékszabályokat ne a mérkőzés végéhez közeledve – sőt, már a sok-sok hosszabbítás után – változtassák meg (40 napos pályázati értékelési határidő helyett jelenleg sok esetben 9 hónapja benyújtott pályázatokról beszélünk).

A kialakult helyzetben javaslatunk, hogy a TDM-rendszer szervezeti átalakítására vonatkozó MTÜ tervezett koncepcióját (és esetleges szövegtervezetét) a TUTSz számára elérhetővé tegye, hogy azt szakmailag mielőbb véleményezhessük.

A TUTSz – fennállásának 20 éve alatt – mindig is arra törekedett, hogy segítse a magyar turizmus fejlődését, ennek szellemében szeretnénk ehhez az igen fontos koncepcióhoz is szakmailag hozzájárulni.”