Tűzoltó Skanzen nyílt Újpesten

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 18. 13:06

Budapesten, a IV. kerületi tűzoltó-parancsnokság az újpesti, Szent László téri laktanya udvarán Európában is egyedülálló tűzoltó skanzent nyitott. Az állandó kiállítás ingyenesen látogatható.

A skanzen számos gépjárművet, köztük igazi történelmi különlegességeket is bemutat. Láthatjuk például az utolsó megmaradt, magyar gyártású jobbkormányos tűzoltóautót, amely a vállalati tűzoltóságoknál teljesített szolgálatot. Az önkormányzat 15 millió forinttal támogatta a szabadtéri múzeum létrejöttét.

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója (j2) és Czigler László, Újpest alpolgármestere (b2) átvágja a nemzeti színű szalagot az Újpesti Tűzoltó Skanzen megnyitóján. Mellettük Berki Imre, a Katasztrófavédelmi Központi Múzeum igazgatója (b) és Béres Ferenc tűzoltó alezredes (j)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kiállítás felvonultatja a magyar gépgyártás hőskorának termékeit is: a pirosra festett tűzszekerek mind a MÁVAG, a Csepel, a Rába és az Ikarusz futószalagjairól gördültek le egykor.

Igazi kuriózum az a gőzfecskendő, amit a XIX. század végén még lovakkal vontattak a tűzesetekhez és a mai napig működőképes, sőt egy tízemeletes panelház legfelső emeletéig is felér a vízsugara – írja honlapján a IV. kerületi önkormányzat.

Mint tájékoztatnak, a skanzennek nincs nyitvatartása, előzetes bejelentkezés alapján lehet látogatni (telefonszám: 06-70-334-8135; e-mail cím: tuzoltoskanzen@gmail.com).