Ugyanaz a víz mossa partjaikat, mégis Romániából érkeznek legtöbben a bolgár tengerpartra

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 18. 15:27

Ugyanaz a tenger mossa mindkét szomszédos ország partjait, mégis Bulgária hosszú ideje szippantja át a romániaiakat, akik az ott nyaraló nemzetek sorában főszezonban idén is az első helyen állnak.

„Ez a helyzet, a déli szomszédaink szállodái olcsóbbak, a kiszolgálás átlagos színvonala pedig magasabb, mint a román tengerparton, ráadásul az ottani all inclusive-val mi nem tudunk versenyre kelni” – sommázott lapunknak Lucian Boronea, az Utazási Irodák Országos Szövetségének (ANAT) igazgatósági tagja, aki elismerte, a tendencia évek óta változatlan, és elsősorban a távolság miatt a fővárosból meg a déli országrészből választják a legtöbben Bulgáriát. A szakma pedig egyelőre tehetetlen.

A szófiai turisztikai minisztérium statisztikája szerint pedig csak június 1. és július 25. között, az összesen 1,8 millió hotelvendégből több mint 260 ezer román állampolgár nyaralt az aranyhomok-menti szállodákban, s ezzel Románia a legjelentősebb turista-beszállítója Bulgáriának.

Esti fényekben a Beach Hotel Burgas

Fotó: facebook.com/BurgasBeachHotel

Mögöttük 98 ezer fővel áll Lengyelország, 70 ezerrel Németország, Csehország pedig 56 ezerrel; őket követik a britek, az izraeliek és a Moldovai Köztársaságból érkezők.

A bolgárok remélik, hogy idén elérik a pandémia előtti beutazási forgalom 80 százalékát, viszont a seenews.com információi szerint a növekedés 2022-ben az ukrajnai háború és az európai légi közlekedési problémák miatt tíz százalék alatt marad.

A bolgárok idén elsősorban a lengyel és a cseh piacot célozták meg, például Lengyelország felől 44 százalékkal emelkedett a járatok száma, Csehországból pedig 38 százalékkal.

Az oroszok tradicionális vendégei a bolgár tengerpartnak, de idén nem szerepelnek a statisztikában, ráadásul az orosz tour operatorok szövetsége (ATOR) már korábban felhívta tagjai figyelmét, hogy Bulgária a háború miatt nem ad ki turistavízumot a nyaralásra vágyóknak, de még azoknak sem, akik ingatlanokkal rendelkeznek a tengerparton, írja a portál.

Tény, a bolgár turisztikai minisztérium már a szezon elejétől készült arra, hogy a covidos fekete hónapok után visszacsalogatják a vendégeket a tengerpartra, ezért június 1-jétől kipakolták a szállodákból az ukrán menekülteket, akik ezrével voltak kénytelenek elhagyni a luxuskörülményeket és átbuszozni Romániába.

Ennek fő oka, hogy a bolgár kormány a szállodákban elszállásoltak számára biztosított korábbi 20 euró/fő/nap összeget június 1-jétől nyolc euróra zsugorította.