Új attrakciók Székesfehérváron az Aranybulla emlékév jegyében

Forrás: turizmus.com

 2022. június 23. 13:51

Az Aranybulla 800-dik évfordulója kapcsán város legnagyobb büszkeségeit mutatták be szakmai újságíróknak a Székesfehérvári Tourinform Iroda szervezte study touron. Országos hírű tárlat éppúgy szerepelt a programban, mint a királyi desszert kóstolása vagy a séta a megújult Aranybulla Emlékműhöz.

Fontos alkotmányos történelmi momentumot, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját ünnepli ugyanis 2022-ben Székesfehérvár, egykori koronázó királyi főváros. A június 22-i tanulmányúton az emlékév programjainak legizgalmasabb momentumait ismerhettük meg.

 

A Koronázó Bazilika Romkertje – a magyarság történelmének fontos szelete

A Nemzeti Emlékhely fogadta először az érkezőket, ahol István király bazilikájának romjai felett képet kaphat a látogató a magyarság történelmének jelentős időszakáról. A mauzóleumban István király szentté avatásakor készült kőkoporsója és Aba Novák Vilmos falfestményei köszöntik a szemlélődőt.

A templom első említése 1031-ből származik. A háromhajós, négytornyú épület 1543-ig a magyar királyok koronázó temploma volt. A középkorban 38 magyar királyt koronáztak itt, és 14 magyar király és számos királyi családtag talált itt örök nyughelyet. De itt tartották az országgyűléseket, itt volt a királyi trón, itt őrizték az ország kincstárát, az állami levéltárat, a koronát, a jogart, a kardot és a palástot. 1601-es felrobbanása után – a vészterhes török időkben – köveit fokozatosan elhordták, és fénykora leáldozott. Viszont az 1862-ben elkezdett ásatások, feltárások a mai napig tartanak.

A Szent István Király Múzeum felújított és modern szárnnyal bővült rendháza ad otthont a Királyok és Szentek kiállításnak

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Az Ómagyar Mária-siralomtól Szent István kardjáig

A turisztikai körútra érkező újságírókon kívül eddig csaknem 35 ezren nézték meg a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora kiállítást a Szent István Király Múzeum csodálatosan felújított rendházában. Nem véletlen: több mint tíz ország közel 700 felbecsülhetetlen értékű Árpád-kori kincsét mutatja be a tárlat egy helyen.

Magyarország meghatározó korai évszázadairól, az Árpád-korról ad képet a gyűjtemény, amelynek egyik különlegessége Szent István kardja, amely Prágából érkezett Székesfehérvárra: a fegyver egykor István jegyesének, Gizellának a hozományaként kerülhetett Magyarországra. A tárlaton szerepel többek között a feltehetően a 13. század közepén keletkezett Ómagyar Mária-siralom, Lehel kürtje, egy Árpád-kori eskükereszt és egy kettős kereszttel ellátott kora Árpád-kori magyar zászló. Ezenfelül látható még a koronázási palást 1613-ban készült másolata Pannonhalmáról és számos honfoglalás kori aranylelet is.

Nem véletlen, hogy itt, a „Királyok városában”, az ország történelmi fővárosában kapott helyet ez az országos szinten is kiemelkedő kiállítás, amelyet a nagyérdeklődésre tekintettel augusztus 31-ig meghosszabbítottak.

A város egyik legszebb épülete, a felújított Hiemer-ház az otthona a Tourinform-irodának is

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Nyiss Fehérvárra!

Egy könnyed, de annál pompásabb ebédet követően – amelyet a város népszerű helyén, a Rosettában tálaltak – az Aranybulla Emlékév köré szerveződő gazdag programsorozatot mutatták be a meghívottaknak a patinás Hiemer-házban, amelynek földszintjén a tavaly felújított Tourinform-iroda is üzemel.

F. Szegő Krisztina ügyvezető ismertetésében a legfontosabb helyi újításokat, valamint a Nyiss Fehérvárra! Kedvezménykártya programot is megismerhették a résztvevők. 2022-ben ugyanis újabb lehetőségekkel bővült a Városmarketing Gyémánt-díjával kitüntetett program.

A kedvezménykártya több mint 30 programra, látnivalóra, élményre kínál kedvezményt, köztük a Királyok és Szentek – az Árpádok kora kiállításra is. Újdonság, hogy immár a város környékének – Fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, Nádasdy-kastély, sétahajózás a Velencei-tavon stb. – látnivalói és programjai is szerepelnek a listán, és ez még nyomósabb ok, hogy több napot tervezzünk eltölteni Székesfehérváron. A kedvezménykártyát a szállóvendégek részére térítésmentesen biztosítják. (Részletek a www.nyissfehervarra.hu oldalon).

A Tourinform-irodában Alba Portéka brandnév alatt kaphatók ízletes helyi termékek is

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Óriásbábok és Székesfehérvár Királyi Desszertje

Az újságírókat ezután a királyi óriásbábok várták a Vörösmarty Színház előtt. Itt a város legfontosabb 10 napjának, a Székesfehérvári Királyi Napok (2022. augusztus 12-21.) programjait ismertették a szervezők, hiszen a legtöbb látogatót a város idén is a Királyi Napok idejére prognosztizálja.

Szó esett a Királyi Napok Folkfesztiválról (kiralyinapok.hu), a zenei és hagyományőrző programokról, a Koronázási Ünnepi Játékokról és a különleges sakkszínházi előadásról, valamint az augusztus 20-i nagyszabású programokról az óriásbábok felvonulásával (kiralyinapok.szekesfehervar.hu).

Koronás fők, a város kedvenc óriásbábjai közül négyen állnak díszsort tiszteletünkre a Vörösmarty Színház bejáratánál

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A nap legédesebb pillanata pedig a Királyi Desszertverseny 2022 nyertes finomságának, az Andreas Rex névre keresztelt süteménynek a kóstolása volt. Mint azt a színházban a társasághoz csatlakozott polgármester, Cser-Palkovics András elmondta, talán nem is volt ennél kellemesebb kötelezettsége, mint egyik zsűritagként végigkóstolni a versenyben részt vevő finomságokat.

Számos helyi cukrász versengett az Emlékévhez kapcsolódó desszertversenyen a Királyi Desszert cím elnyeréséért.

Sokakat megihletett a történelmi tematika: készült sütemény Magyar Misztérium, Fehérvár pecsétje, Gertrudis, Nobilis lex, Ország-almás, 1222 Kcal… fantázianévvel, hogy csak néhányat említsünk az elkészült alkotások közül.

Íme a nyertes Andreas Rex, a Krém cukrászda büszkesége

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A nyertes, azaz a Székesfehérvár Királyi Desszertje 2022 cím birtokosa az Andreas Rex nevet viselő sütemény lett. Végh József, a Krém cukrászda mestercukrásza alkotásában olyan alapanyagokat használt, amelyek az Aranybulla korában is jelen voltak. Linzertésztája mogyorós szedres, krémje is mogyorós, amely mellé otellós szederbetét jár, valamint cukor korona szederrel és tetejébe egy Aranybulla marcipán pecsét is dukál.

Ki gondolná, hogy a rendszerváltás előtt ezen a dombon egy szovjet tank állt 40 évig?

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Kabrió városnéző busszal az Aranybulla Emlékműhöz

Az egynapos tanulmányút záróakkordjaként a Székesfehérvári Turisztikai Kft. idén ötödik szezonját kezdő Székesfehérvár panorámabusza repítette el az újságírókat a megújult Csúcsos-hegyre, melynek tetején a szintén megújult Aranybulla Emlékmű köszönti az érkezőt, Pazar kilátást nyújtva a városra és a Velencei-tóra, a Velencei-hegységre és a Vértesre.

Szinte minden megújult az emlékmű körül, több ezer növényt telepített ide a város, de újak a sétányok, a pihenők, a tűzrakóhelyek, a kilátóterasz, a pihenőterasz és az Árpád-lépcső is, amelynek játékosan cikkcakkos, különböző hosszúságú, egymástól eltolt fokai biztosítják a természethez idomult szabálytalanságot.

Az emblematikus turistabusz idén újra szolgálatba áll

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A város emblematikus turistabusza egyébként – az előző évek nagy sikere után – idén újra tesz kisebb-nagyobb utakat. A Tourinform-iroda rendszeres időpontokban indítja városnéző túráit.