Új bringás pihenőhelyet adtak át, és a kolostorkert is megújult Balatonalmádiban

Forrás: turizmus.com

 2023. március 23. 12:27

Átadták a Balatonalmádihoz tartozó Vörösberény új kulturális közösségi terét, a kerékpárosok pedig egy új pihenőpontot kaptak a Balatoni Bringakör közelében.

Március 17-én átadták a Balatonalmádihoz tartozó Vörösberény új kulturális közösségi terét, a jezsuita kolostor kertjét, a kerékpárosok pedig egy új pihenőpontot kaptak a Balatoni Bringakör közelében – írja a welovebalaton.hu.

A Balatonalmádihoz tartozó Vörösberény kolostorának története a XVII. századig nyúlik vissza, ekkor lett a terület a jezsuita rend tulajdona. A rendház és a szomszédos magtár a XVII-XVIII. században épült, az ingatlanok 2017-ben kerültek a városhoz. A közösségi teret az Európa Kulturális Fővárosa program 120 millió forintos támogatásával alakították ki.

A volt jezsuita kolostor 2023. június 30-ig a Veszprémi Petőfi Színház fenntartásában áll, de kisebb rendezvények megvalósítása már most elkezdődhet a területén.

A volt jezsuita kolostor megújult kertje

Fotó: MTI-Vasvári Tamás

Egy bringás pihenőt is átadtak a hétvégén: a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület egy 2020-ban elnyert pályázatának eredményeként jött létre a Bicikliget nevű megálló a Véghely Dezső út és a Neptun utca találkozásánál. "A helyszín kiválasztásában nagy szerepet játszott a forgalmas bicikliút közelsége, valamint a Balatoni Bringaút 0 kilométerköve, mely Both Gábor szobrász-borász alkotása" – olvasható a város Facebook-oldalán.

A pihenőpont közvetlenül a kő mögött található, fedett pihenőhely, biciklitároló, szervizpont és információs tábla áll a bringások és a kirándulók rendelkezésére.