Új életre keltik a Temes megyei Mocsonyi-udvarházat

Forrás: turizmus.com

 2019. január 09. 18:56

A megyei önkormányzat 2 millió euró értékű pályázatot készít elő, amelynek forrásaiból felújítják a fényi Mocsonyi–kúriát, és múzeumot létesítenek benne.

A pályázatot a RO-Cultura program keretében terjesztik elő, amelynek forrásait a Norvégia, Izland és Liechtenstein adta össze – írja a Nyugati Jelen magyar nyelvű online kiadvány.

A Temes Megyei Tanács a makedo-román származású Mocsonyi család emlékének szentelt múzeumot szeretne létrehozni az udvarházban, ahol kulturális rendezvények megtartására és kézműves műhelyek megszervezésére is lehetőség nyílna.

A fényi Mocsonyi családnak az 1750-es években felépített udvarháza a kétezres évek elejéig a falu kulturális életét szolgálta. Akkor azt tervezték, hogy regionális ifjúsági központtá alakítják, ezért a Megyei Tanács átvette az épületet a községtől. A tervből azonban semmi sem lett, és az egyik legjelentősebb bánsági román család kúriája romos állapotba került.

A Mocsonyi-kúria

Fotó: Nyugati Jelen

A magát románnak valló Mocioni/Mocsonyi család kettős, román és magyar kötődésű, a jeles ősök, Mihály és András Budapesten telepedtek le és ott meggazdagodva nemességet is kaptak. Az utódok közül Mocioni Alexandru/Sándor a magyar irodalom művelője, zeneszerző és politikus, Mocioni Anton pedig Románia bukaresti nagykövete lett.

A megyei önkormányzat azt szeretné, hogy 2021-ben, amikor Temesvár Európa Kulturális Fővárosa lesz, a fényi Mocsonyi-udvarház is gazdagítsa a megye kulturális kínálatát.