Új élménytér a gyöngyösi Mátra Múzeumban

Forrás: MTI

 2019. április 04. 17:53

Csaknem 300 millió forintos uniós támogatással a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult élménytér-fejlesztést adnak át április 5-én a gyöngyösi Mátra Múzeumban.

Az „Élményből tudást – természetesen a Mátra Múzeumban” elnevezésű projekt részleteiről szólva Báryné Gál Edit, a múzeum igazgatója elmondta: az Orczy-kastély négy emeleti terme átalakult a legmodernebb multimédiás, audiovizuális eszközökkel felszerelt élményközponttá.

Az érdeklők megismerhetik itt a szárazföldi és vízi élővilágot, a miocén tenger mélyét, a vulkán keletkezésének okait, folyamatát. Ellátogathatnak egy bánya „mélyére”, ahol a Mátra földtani, geológiai értékeit, ásványkincseit kutathatják. Betekinthetnek az ember természetformáló tevékenységébe, képet kaphatnak arról, hogyan alakult ki a Kárpát-medence mai arculata, s megtudhatják, hogyan hat a klímaváltozás az élővilágra, a természeti környezetre.

Az élményszerű ismeretszerzést az újonnan munkába állított multimédiás eszközök – 9 projektor, 4 intelligens tábla, interaktív és multimédiás terepasztalok – biztosítják, míg 35 darab tablet és 25 All-in One számítógép az egyéni felfedezésekben nyújt segítséget.

Modern élményközpont jön létre a Mátra Múzeumban

Fotó: Wikipedia

Báryné Gál Edit közölte: a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma évi több mint 40 ezer fős látogatói számával Gyöngyös legjelentősebb kulturális és turisztikai csomópontja. Az intézmény az elmúlt 5 évben több mint 2700 múzeumpedagógiai és közművelődési programot rendezett, melyek 77 ezret meghaladó számú érdeklődőt vonzottak, a mostani fejlesztéstől pedig a látogatottság további növekedését várják.