Új gasztronómiai fesztivál Békéscsaba kínálatában

Forrás: MTI

 2016. május 16. 10:58

Házipálinka-kóstoló és Pörköltölő Fesztivált rendeznek szeptember 16–18. között Békéscsabán. Az új rendezvény a békési megyeszékhely programkínálatát színesíti, a szervezők reményei szerint hamar felnőhet a Kolbász-, valamint a Sör- és Csülökfesztivál mellé.

Nagyon sokan főznek jó házi pálinkákat, amelyeket a nagyközönség soha nem ismerhet meg. A fesztivál szervezői ezen szeretnének változtatni. Megtudták, ha a házi pálinkákat adóraktár igénybevételével zárjeggyel látják el, akkor azok ugyanúgy viselkednek, mint a kereskedelmi főzdék termékei, vagyis kóstolhatóvá és eladhatóvá válnak. Ezért a szervezők várják a házi pálinkát otthon főző vagy bérfőzető gazdák jelentkezését, akiknek az italát egy érzékszervi előszűrést és laboratóriumi vizsgálatot követően felvásárolják. A pálinkákat a termelők arcképével vagy egy fantázianévvel megtervezett címkével látják el, így azokat a fesztiválra látogatók megkóstolhatják vagy meg vásárolhatják.

Alig kezdték el népszerűsíteni a rendezvényt, máris több pálinkakészítő jelentkezett, hogy szeretné benevezni a termékét – mondta Fülöp Zoltán, a fesztivál ötletgazdája.

Fabulya Attila okleveles pálinkabíró, a Csabai Pálinka Klub elnöke a fesztivál legfontosabb céljának a házi pálinkák minőségének a javítását, valamint a fogyasztói szokások jó irányú befolyásolását nevezte. (Tavaly 20 millió liter házi pálinkát főztek, a bér- vagy magánfőzött pálinkák hetven százaléka azonban még mindig hibás.)

A pálinkakóstolás mellett a fesztiválon pörköltfőzést is szerveznek, mindhárom nap tematikus lesz: az elsőn sertés, a másodikon marha, a harmadikon csirkepörköltöt készíthetnek a jelentkező csapatok, baráti társaságok.

Emellett a szervezők kísérő rendezvényként gyümölcskertészeti kiállítást és vásárt, valamint a gyümölcstermesztés és a házipálinka-főzés témájában szakmai konferenciát is szerveznek. A három nap kínálatát koncertek és kulturális események is tarkítják majd, a fellépők körét a szervezők a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.