Új helyszínt nyitott meg a Mesemúzeum

Forrás: MTI

 2020. szeptember 11. 12:36

Megnyílt a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Mesemúzeumának új helyszíne, a kiskamaszoknak szóló Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely.

Az új filiálé budapesti megnyitóján Dömötör Csaba parlamenti államtitkár Csukás István írót idézve kiemelte: a mese örök, mindegy, hogy mi a technikai körítés.

Arról beszélt, hogy a mesék szerepe elsődleges az emberi gondolkodás kialakulásában. A körülöttünk lévő világ megismeréséhez a meséken keresztül vezet az út. A gyermek a mesén keresztül tanulja meg felismerni az események közötti összefüggéseket, értelmezni a történeteket, átlátni az emberi kapcsolatokat és elválasztani egymástól a jót és a rosszat. Így alakulnak ki benne az élethez szükséges érzelmek.

A múzeum honlapjának nyitó oldala

Fotó: mesemuzeum.hu

Az új helyszínt a Budavári Önkormányzat által felajánlott épületrészben, a Döbrentei utca 9. szám alatti Virág Benedek-házban alakították ki.

Míg a Mesemúzeum foglalkozásaival és rendezvényeivel az 5-10 éves korosztályra fókuszál, az új térben a 10-14 évesek szövegértő és szövegalkotó készségét fejlesztő, magyar gyerek- és ifjúsági irodalmat közvetítő kiállítást hoztak létre. A 78 négyzetméteres helyiségben olyan installációs teret alakítottak ki, amely inspirálóan hat, mintát és ötleteket nyújt a történetalkotáshoz.

A kiállítótérben olyan állomásokat, „kulisszákat” terveztek, amelyek egyrészt alkalmasak arra, hogy a történetalkotás folyamatát különböző módon előrelendítsék, másrészt lehetővé teszik, hogy az írásban önmagukat nehezebben kifejező látogatók is sikerrel hozzanak létre történetet, történetrészletet akár hangrögzítés, akár animációkészítés révén. Az inspiratív tér mellett irodalmi művek szövegrészletei mozdítják elő az alkotómunkát.