Új jogszabály védi a nyilvános strandokat Görögországban

Forrás: turizmus.com

 2024. március 06. 11:19

Görögországban a part- és strandhasználatról szóló új jogszabály szigorúbb bírságokat és hatékonyabb ellenőrzési módszereket ír elő a partok elfoglalása ellen.

Kosztisz Hatzidakisz görög gazdasági és pénzügyminiszter szerint az a cél, hogy biztosítsák a szabad hozzáférést a strandokhoz, megvédjék az ország strandjait és a környezetet és hozzájáruljanak az ország turisztikai termékének felértékeléséhez.

Az új jogszabály értelmében a nyilvános strandokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos jogsértéseket 60 ezer euróig terjedő pénzbírsággal fogják büntetni.

Szigorúbb szabályozás jön Görögországban a parthasználatra

Fotó: 123rf.com

 

Ezenfelül egy online platformot hoznak létre, hogy átláthatóvá tegyék partvonal-használati árveréseket. Az „érintetlen" partszakaszokra vonatkozó új rendelkezés megtiltja az napernyők és napozóágyak használatát a természetes strandokon, valamint szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a strandok kezelésére.

A napernyők és a napozóágyak maximum a strand felét foglalhatják el, területük nem haladhatja meg az 500 négyzetmétert és legalább négy méterre kell legyenek a partvonaltól. A fizetős létesítmények között legalább 6 méteres távolságnak kell lennie – írja a gtp.