Új kalandpark a bajai halfőző fesztiválra

Forrás: MTI

 2016. július 06. 21:26

Tizenkét pályából és kilencvenöt akadályból álló kalandpark nyílik a 21. halfőző fesztivál nyitónapján, csütörtökön Baján. A rendezvényen mintegy háromezer bográcsban készül majd az étel.

Bócsa Barnabás, a fesztivált szervező Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a bajai Petőfi-szigeten mintegy másfél hektáros területen kialakított Kiserdő Kalandpark minden korosztály számára tartogat izgalmakat.

A főszervező hangsúlyozta: a mára már európai hírnévnek örvendő 21. Bajai Halfőző Fesztivál idén július 7. és 10. között zajlik. A programsorozat csúcspontjának ezúttal is a halfőzés ígérkezik, hiszen az előzetes felmérések alapján a Petőfi-szigeten és a környező utcákban, házakban háromezerhez közelít majd a bográcsok, kondérok száma. Szombaton mintegy 10 tonna hal, 18 mázsa tészta, 10 mázsa hagyma, 15 ezer liter víz, 380 kilogramm őrölt pirospaprika és 260 kilogramm só felhasználásával készül a bajaiak kedvence.

 

Bócsa Barnabás megjegyezte, hogy országosan mintegy 4 kilogramm halat fogyaszt a magyar lakosság évente. Az európai átlag ehhez képest 24 kilogramm, míg Baján ez 66 kilogrammot tesz ki - sorolta.

A gasztronómiai fesztivál első napján rendezik meg a Szentháromság téren a IX. Felső-Bácskai Néptáncgálát, amelyen fellép  a Balkán Fanatik is.

Pénteken a Szentháromság téren a bajai származású Batánovics Lili koncertjét az LGT Emlékzenekar és a nyolcvanas évek nagy kedvence, a Fórum zenekar fellépése követi. Mindeközben a Petőfi-szigeten az Alma Együttes, a Kelemen Kabátban és a Margaret Island zenél. Szombaton a Petőfi-szigeten Szabó Benedek és a Galaxisok mellett fellép majd a Belmondo is.

A fesztivál újdonsága a Ficánka családi vasárnap, amely vidámparkkal, élményparkkal, állatsimogatóval, gyermekkoncertekkel, buborékszínházzal és kutyás játszóházzal várja az érdeklődőket. A programok vasárnap este a Szentháromság téren a Halott Pénz koncertjével zárulnak.

A halfőző fesztivált Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján szervezték meg először. 1996-ban még csak 300 kondérban főzték a halétket, az esemény azóta többnapos programsorozattá vált. A világ minden tájáról érkező résztvevők nem versengenek egymással, így eredményt sem hirdetnek.