Egyetlen covidost sem találtak, mégis kötelező az oltás Új-Kaledóniában

Forrás: MTI

 2021. szeptember 03. 16:30

Kötelező lesz a koronavírus elleni oltás a nagykorúak számára a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniában, ahol eddig a lakosságnak alig 30 százaléka vette fel a vakcina mindkét adagját.

A Csendes-óceánban található szigetcsoport kongresszusa pénteken egyhangúlag megszavazta az intézkedést, amely a beutazókra is vonatkozik ezentúl. Az oltás nem lesz kötelező a 18 éven alattiak számára, illetve egészségügyi okokból is felmentést lehet kérni az oltás alól. Új-Kaledónia a világ egyik olyan ritka területe, amelyet eddig teljesen megkímélt a járvány, egyetlen koronavírusos esetet sem jelentettek.A 270 ezer lakosú szigetvilágban eddig 71 ezren vették fel a koronavírus elleni oltás mindkét adagját, azaz a lakosság alig 30 százaléka számít védettnek, jóllehet a vírus eddig nem jelent meg Új-Kaledóniában. A hatóságok azonban a korábbi variánsoknál fertőzőbb delta mutáns miatt nagyon valószínűnek tartják, hogy a szigorú beutazási feltételek és a kötelező karantén ellenére is előbb-utóbb náluk is berobban a járvány.

2020 márciusa óta gyakorlatilag lehetetlen beutazni Új-Kaledóniába

Fotó: 123rf.com

Szakemberek szerint a lakosság 60 százalékának beoltása szükséges ahhoz, hogy járvány esetén ne omoljon össze a helyi egészségügyi rendszer. Ennek oka a szakemberhiány: nincs elegendő infektológus és ápoló, miután a koronavírus-járvány 2020 márciusi kezdete óta gyakorlatilag lehetetlen beutazni a szigetvilágba.

A pénteken megszavazott törvény egyelőre nem szankcionálja azokat, akik nem kívánják beoltatni magukat. A kockázatosként megjelölt munkakörökben dolgozók (egészségügyi dolgozók, repülőtéri alkalmazottak) viszont 175 ezer frankos (félmillió forintos) pénzbüntetéssel sújthatók, amennyiben december 31-ig nem veszik fel az oltást.