Új kiállítás a Herman Ottó Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2015. február 09. 13:41

Február 11-én „Új szövetség" címmel különleges kiállítás nyílik a miskolci Herman Ottó Múzeum Papszeri Épületében.

Két és fél hónapra ugyanis az „Elit alakulat", azaz a karosi honfoglalás kori temetők anyagát bemutató, új állandó régészeti kiállításszomszédságába érkezik az "Árpád népe - Gyula népe" – A honfoglaló magyarok emlékanyaga a Közép-Tisza vidéken című vándorkiállítás. A szolnoki Damjanich János Múzeum, a kecskeméti Katona József Múzeum, az Egri Dobó István Vármúzeum, a Kalocsai Viski Károly Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum anyagából válogató tárlat Miskolcra költöztetésével rövid ideig újra egymás mellett lesznek láthatóak a két régió honfoglalás kori leleteinek legszebb darabjai.

Fotó: Kiss Tanne István (Miskolci Galéria)

A magyar honfoglalás 1100. évfordulója alkalmából éppen 20 évvel ezelőtt, a Herman Ottó Múzeum mutatta be először azt a páratlan válogatást, mely a Kárpát-medence legszebb honfoglalás kori leleteit tárta a múzeumlátogató elé. A miskolci kiállítás bejárta egész Európát, nyomában azonban sajnos a mai napig nem született hasonló nagyságrendű, a honfoglalás korának régészeti emlékeit bemutató tárlat.

Az utóbbi években az ország több múzeumában – így Szolnokon, Miskolcon és a fővárosban is – egymással párhuzamosan bontakozott ki egy-egy sajátos színezetű, a honfoglalás korának tárgyi emlékeit egyedi megvilágításban bemutató régészeti kiállítás ötlete. 2013-ban így született meg Szolnokon az öt múzeum közép-Tisza-vidéki anyagából válogató, és most Miskolcra látogató tárlat, 2014-ben pedig a Magyar Nemzeti Múzeum egészítette ki állandó régészeti kiállítását a 9-10. századi, honfoglalás és Karoling-kori leletanyaggal. A Herman Ottó Múzeumban ugyancsak a tavalyi év végén nyitotta meg kapuit a Karos határában feltárt, Magyarország eddig ismert leggazdagabb honfoglalás kori temetőinek anyagát újszerűen bemutató, állandó régészeti kiállítás, az „Elit alakulat" régészeti kutatólaboratóriuma is.

Fotó: Végh Csaba (MINAP)

A két kiállítás, és általuk a Közép- és a Felső-Tisza-vidék honfoglaló vezéreinek hagyatéka (átvitt értelemben talán épp a kettős fejedelemség kendéjének és a gyulájának törzsei) között létrejött „Új Szövetség" 2015. május 3-igtartózkodik majd Miskolcon, ezt követően a vándorkiállítás Egerbe utazik.

A Herman Ottó Múzeum a kettős kiállítás megnyitása után közvetlenül egy interaktív előadássorozatot is indít:„Visszapillantó" – Régészeti kalandozások a honfoglaló magyarok világábancímmel február közepén a magyar őstörténet és a honfoglalás korának fiatal kutatói számolnak majd be legújabb eredményeikről.