Új kiállítás nyílt a skanzenben

 2014. április 12. 14:32

A Szentendrei Szabadtéri Múzeum Magtárában a bárányok nem hallgatnak: a juhtartás és pásztorkodás európai öröksége címmel pénteken nemzetközi kiállítás nyílt. A tárlatot Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

Az évezredes múltra visszatekintő európai juhtenyésztés nem csupán jelentős gazdasági ágazatnak bizonyult az elmúlt évszázadokban, de rendkívül gazdag tárgyi és szellemi kulturális örökséget hordoz napjainkban is. Ennek a gazdag kultúrának a kutatására, feldolgozására és bemutatására vállalkozott a múzeum egy európai uniós projekt vezetésével, amelyben több ország társintézményei is részt vesznek.

A kiállításon – amely a bel-és külföldi turisták körében is bizonyára jelentős tetszést arat - hangsúlyos szerepet kap a gyapjú- és tejfeldolgozás eszközeinek bemutatása, az európai pásztorépítészet kincseinek, a népművészet, a népzene és a képzőművészet alkotásainak megjelenítése. Az egyedi installációk keretében bemutatott több mint 300 műtárgy, az európai pásztorkodás múltjának és jelenének átfogó képét festi meg. Külön tárlat foglalkozik a juhhús szerepével a hajdani és mai gasztronómiában.

A gazdag magyar anyag mellett több mint száz francia, bolgár, lengyel, görög, észt, spanyol, olasz, szlovák, német és brit műtárgyat, valamint fotót, és közel 30, főként kortárs képzőművészeti alkotást állítottak ki.

A kiállítás október 31-ig lesz nyitva.