Új kiállítási elemekkel bővült a gyulai vár

Forrás: MTI

 2019. március 09. 10:50

A gyulai vár körül egykor épített palánkvár maradványait mutatja be egy új, állandó kiállítás.

A történelmi épület emeletének két sarki termében a valamikori palánkfalat – annak kiterjedését, felépítését –, valamint a palánkfal feltárásának folyamatát bemutató résszel bővült a várkiállítás, közte a kastélyban találhatóhoz hasonló, de hangot is kiadó, saját fejlesztésű holoprojektorral – mondta el Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója.
A várba került installáció és kiállítási elemek korábban az Almássy-kastély időszaki kiállítóterében bemutatott, Az eltemetett vár című tárlatban szerepeltek - tette hozzá.

Az új kiállítótéren az 1566-os török ostrom tárgyait mutatják be, amelyek a legutóbbi, a vár körül lefolytatott ásatások során kerültek elő, például egy ágyúgolyó és több fegyver is.

Az Elfeledett vár című állandó kiállítás részlete a gyulai várban

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Görgényi Ernő polgármester elmondta, hogy a 2005-ben megújult vár kiállítása Magyarország leglátogatottabbjai közé tartozik, az elmúlt esztendőben meghaladta a 100 ezret a látogatók száma. Az új kiállítási tér épít az önkormányzat által megrendelt régészeti és levéltári kutatások eredményeire, így a török ostromkori várnak és az erődítménynek azon részeire, amelyek napjainkban már nem láthatók. A holoprojektor pedig különleges attrakció, amely három dimenzióban mutatja be a korabeli várat és annak szerkezetét.