Új kiállítási és rendezvényhelyszín nyílt a Várkert Bazárban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. augusztus 08. 16:28

Az újonnan létrejött YBL6 művészeti térben nyitották meg a Derkovits Gyula-ösztöndíjas fiatal alkotók tárlatát.

Papp Gábor, a Várkapitányság turisztikai és rendezvényigazgatója a pénteki ünnepélyes megnyitón kiemelte, hogy az újonnan létrejött YBL6 emléket kíván állítani a 19. századi Magyarország és egyben a Várkert Bazár kimagasló építészének, Ybl Miklósnak. Hozzátette, hogy a 21. századi látogatói igényeket kielégítő helyszínnel új fejezet kezdődik a Várkert Bazár kiállítási programjában. Egy művészeti fókuszú, időszaki kiállításokat bemutató kiállítási- és rendezvényhelyszín jött létre, amely kávézóval és információs szolgáltatásokkal is várja majd a megújuló Budavári Palotanegyed látogatóit.

Fiatal művészek alkotásaiból nyílt új kiállítás a YBL6 művészeti térben

Fotó: Várkapitányság

 

 

 

Rockenbauer Zoltán művészettörténész ünnepi beszédében a DERKÓ '22 című tárlat sokszínűségét méltatta, festmények és szobrok mellett nagyméretű grafikák és interaktív installációk is láthatók. A fiatal művészek a legaktuálisabb társadalmi eseményekre, környezetvédelmi aspektusokra, egzisztenciális létkérdésekre és a női minőségek megjelenítésére is reflektálnak.

A Petőfi Kulturális Ügynökség és a Várkapitányság együttműködésében megvalósuló tárlaton a 35 év alatti, kiemelkedő tehetségű művészek számára kiírt ösztöndíjban részesülő alkotók tavalyi munkáit mutatják be. Az ösztöndíj keretében 26 alkotó kap támogatást, legfeljebb három éven keresztül mind anyagi, mind pedig szakmai szempontból.

A tárlat szeptember 20-ig látogatható.