Új kiállítótérrel gazdagodik tavaszra Balatonfüred

Forrás: turizmus.com/MTI

 2022. december 08. 15:47

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részeként új kiállítótér nyílik tavasszal Balatonfüreden.

Az új Modern Műtárat (MoMű), amely a Szívkórház közelében kapott helyet Nemes Judit képzőművész és Szöllősi-Nagy András egyetemi tanár több ezer darabos gyűjteményéből rendezik be  – áll a Vaszary Galéria közleményében.

Az új kiállítóteremben főként Franciaországban alkotó magyar művészek festményei, szobrai, tusrajzai, fotói láthatók majd.

A Füred Tv ezzelkapcsolatos rövidfilmje itt látható:

Ezenkívül nemzetközileg elismert alkotók kiállításai várják majd az érdeklődőket a Balaton-parti város Vaszary Galériájában a kulturális évadban, köztük Mauer Dóra és Bak Imre festőművészek – az új avantgárd képviselői – januárban nyíló tárlata.

Mindkét művésznek a 60-as években indult a pályája, a minimalizmus, a hard age, a shaped canvas –különleges alakú festmények – képviselői közé tartoznak.

Ugyancsak a Veszprém-Balaton 2023 EKF program részeként valósul meg a májusban nyíló Balatonboglár 50 címet viselő kiállítás, amely annak állít emléket, hogy ötven éve a hatóságok bezárták Galántai György szobrászművész kápolnaműtermét, mely a neoavantgárd központjának számított, és ahol 1968 és 1973 között mintegy kétszáz művész állított ki.

A kiállítás a fiatalabb generációknak mutatja be a boglári kápolnaműterem történetét a kezdetektől a bezárásig néhány egykor bemutatott alkotáson keresztül.

(Címlapfotó: YouTube)