Új kilátó épült a zalakarosi parkerdőben

Forrás: Magyar Építök

 2018. augusztus 14. 14:09

A korábbi építmény az évek során elamortizálódott, először lezárták, végül le is bontották. A 23 méter magas tölgyfa kilátót a Zalaerdő Zrt. saját forrásból építette újjá mintegy 50 millió forintból.

A 23 méter magas tölgyfa kilátót a Zalaerdő Zrt. saját forrásból építette újjá mintegy 50 millió forintból. A korábbihoz képest teljesen más szerkezetű és más küllemű építmény jött létre. Az előző torony hengeres faszerkezetből állt, míg az új rétegelt, ragasztott tartókból áll össze, így sokkal jobban bírja az időjárás hatásait. A járófelületek vastag keményfa burkolással vannak ellátva, a tetőhéjazat szintén egy időjárásálló, korcolt lemezfedést kap. „Befogadó méretei és magassága is nagyobb lett az előzőnél” – derült ki Gál Károly, a Zalaerdő Zrt. vagyongazdálkodási osztályvezetőjének korábbi beszámolójából.

A 17 és fél méteres magasságban levő kilátószintig 91 lépcsőfokon lehet feljutni

Fotó: magyarepitok.hu

„A magaslati pontról a Balaton-felvidéket, a Kis-Balatont és a környező tájat is remekül látni, ezért a kilátó iránti igény fennmaradt a lebontása után” – mondta Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója az átadón.

Zalakaros polgármestere, Novák Ferenc azt hangsúlyozta, a helyi kistérség jelképében is a természet értékei szerepelnek, és erre rímel Zalakaros jelmondata is: „Meríts erőt a természet csodáiból!”