Új Közel-Kelet születik az izraeli békemegállapodásokkal

Forrás: MTI / turizmus.com

 2020. szeptember 16. 09:19

Új Közel-Kelet születik - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, illetve Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniájának megnyitóján a Fehér Házban kedden.

Hazugságok, árulások sorozata, a terror ördögi köre akadályozta a közel-keleti megbékélési folyamatot évtizedeken keresztül - fogalmazott Trump, és leszögezte: ma a világ azt látja, hogy a térségben inkább a megértést, az együttműködést választják.

Ez "egy hihetetlen és nagyon fontos nap" az egész világ számára - hangsúlyozta Trump.

A ceremóniát a Fehér Ház Rózsakertjében tartották, az amerikai elnök és a dokumentumot aláíró politikusok a balkonon mondták el - a meghívott vendégek, köztük az Európai Unióból egyedüliként Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter előtt - a beszédeiket.

Ezt követően a diplomáciai viszony létrehozásáról is szóló megállapodások szövegét három példányban, angol, arab és héber nyelven írták alá az érintettek: Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere és Abdel-Latif az-Zajáni, a Bahreini Királyság diplomáciájának irányítója.

Donald Trump hangsúlyozta, hogy "évtizedek megosztottsága és konfliktusa után elérkeztünk egy új Közel-Kelet hajnalához". Az Ábrahám Egyezménynek nevezett megállapodások megkötését olyan "nagy lépésnek" nevezte, amelynek révén a "többféle hitű és többféle háttérrel rendelkező emberek békességben és jólétben élhetnek együtt".

Az izraeli kormányfő és a két arab külügyminiszter egyaránt köszönetet mondott az amerikai kormányzatnak és személyesen Donald Trumpnak is az egyezmény tető alá hozásáért.

"Akik a háború sebeit hordozzák, különösen nagy becsben tartják a béke jótéteményeit" - fogalmazott Benjámin Netanjahu, aki beszédében személyes emlékeket is felidézett. A zsidó állam miniszterelnöke megjegyezte: reményei szerint ehhez a megállapodáshoz csatlakoznak majd más arab országok is, és az egyezmény "egyszer s mindenkorra véget vethet az izraeli-arab konfliktusnak".

Az Ábrahám Egyezmény értelmében az emírségek és Bahrein is diplomáciai viszonyt létesít Izraellel, nagykövetséget nyit a zsidó államban, és felfuttatja a gazdasági és politikai együttműködést is. Izrael ugyanakkor felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek annektálását.


Éledő légiforgalom

A diplomáciai kapcsolatok rendeződésével párhuzamosan a közlekedési kapcsolatok is látványos fejlődésnek indultak. Néhány nappal ezelőtt került sor az első, történelmi jelentőségű kereskedelmi járatindításra Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közt.

A békekötést díszkivilágítással ünnepelte Tel-Aviv-Jafo önkormányzata

Fotó: Tel-Aviv-Jafo Municipality

Mind az El Al, mind az Izrair légitársaság ráugrott a lehetőségre, és tervezi dubaji járatok indítását. Az első cargójárat szeptember 16-án érkezik Dubajba, furcsa módon a belga Liege repülőterét érintve.

A samchui.com blog értesülései szerint Szaúd-Arábia hozzájárult ahhoz, hogy az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti légi járatok, köztük az izraeli légitársaságok gépei, igénybe vegyék az ország légterét.

A blog szerzője szerint a közel-keleti megállapodásból az Emirates légitársaság is profitálhat, mivel az ázsiai zsidó diaszpóra felé jelentős forgalom bonyolódik. Ez ugyanakkor hátrányosan fog érinteni olyan légi szállítókat, mint a Qatar Airways és a Turkish Airlines, amelyek járatait eddig az ázsiai kontinensre utazó izraeliek többsége igénybe vett.

A személyforgalom berobbanására ugyanakkor még várni kell, mivel épp most hirdettek háromhetes vészhelyzetet Izraelben, és az El Al számos járatát, így például a budapestit is, jó időre törölte.