Új központi buszpályaudvar épül Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2019. március 12. 15:30

Bécs épülő központi autóbusz-pályaudvara kétszintes lesz, és egyszerre 36 autóbuszt tud kiszolgálni. Ide érkezik majd az összes távolsági buszjárat.

Az osztrák fővárosban évente mintegy 200 ezer távolsági autóbusz fordul meg, összesen ötmillió utassal. A buszok 20 százalékának Leopoldstadtban, a Dusika Stadionnál van a végállomása, minden második busz az erdbergi Terminal VIB-be érkezik, illetve onnan indul. A többi távolsági járat a Hauptbahnhofnál, illetve a város egyéb pontján áll meg. Hogy a jövőben minden távolsági busz egy helyre érkezzen, illetve egy helyről induljon, Bécs vezetése új központi buszpályaudvar létrehozása mellett döntött.

Az új terminál a Dusika Stadionnál, a Sport & Fun Halle helyén épül meg, 16.500 négyzetméteren. A földszinten pénztárak, várók, kávézók és üzletek kapnak helyet, a buszok pedig az alagsorból indulnak majd. A Bécs új névjegykártyájának szánt, építészetileg a repülőtéri terminálokat idéző épületben 36 kocsiállás lesz, az utasok pedig közvetlenül szállhatnak majd át a metróra vagy a városi buszjáratokra. Közösségi kerékpárt és carsharing autót is lehet majd bérelni.

Az új központi buszpályaudvar látványterve

Fotó: Stadt Wien / PID

Az új központi autóbusz-pályaudvar helyszínének kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a távolsági buszoknak minél rövidebb utat kelljen megtenniük a városban. A modern buszterminál várhatóan öt év múlva fogadja az első utasokat.