Új, különleges attrakció nyílt Szolnokon

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 01. 20:06

Nemzetközi viszonylatban is egyedülálló gyűjteménynek komplexum nyílt meg szeptember 2-án, Szolnokon. A RepTár Interaktív Repülőmúzeum 60 ezer négyzetméteres várja a látogatókat.

A komplexumban nemcsak a Hadtörténeti Intézet és Múzeum rendkívül értékes gyűjteményét - repülőgépeit és légvédelmi eszközeit - érdemes megnézni, hanem a modern, interaktív múzeumpedagógiai eszközökkel még érdekesebb lesz az ismeretszerzés.

 

A 4D moziban és szimulátorok segítségével kipróbálható, hogy milyen érzés katonai repülőkkel és helikopterekkel szárnyalni a levegőben.A fizikai képességeket próbára tevő és adrenalinszintet növelő military kalandpálya mellett persze a legkisebbek is átélhetik a repülés örömét a tematikus játszótéren.

A fejlesztés egyik célja az volt, hogy a több kisebb hazai katonai repüléstörténeti kiállítás anyaga egyetlen, kifejezetten erre a célra kialakított helyen legyen látogatható. Így a látogatók jól strukturált, a modern elvárásoknak megfelelő terekben gyűjthetnek ismereteket és élményeket, és a történeti jelentőségű gépek állagának megóvása is könnyebb. Továbbá a nyugati országokból érkező turistáknak is újdonságot kínál majd, hiszen sok olyan gép és fegyver szerepel a kiállítás anyagában, amelyet ők történelmi okoknál fogva otthon nem találnak meg.

 

A látogató az újonnan felépített hatalmas Hangárban alaposan körbejárhatja a kiállított gépeket, sőt, egyesekbe be is ülhet! A helyben bérelhető tableteken és az okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül áttanulmányozhatja a repülőgépek történetét és technikai adatait, és ha egy kis emléket is magával vinne, lehetősége lesz dögcédulát készíttetnie magának.

 

Az Indóházban a hazai katonai repülés történetét feldolgozó kiállítás várja a látogatókat, akik megismerkedhetnek a korabeli egyenruhákkal, rangjelzésekkel, a fegyverekkel és azokkal a fontos eseményekkel, amelyek meghatározták a magyar légierő történetét akár nagyméretű, érintőképernyős digitális asztalokon is.

Az Indóház földszintjén étterem és kávézó fogadja az elpilledt látogatókat, akik a frissítők és szendvicsek mellett akár egy családi ebédet is elfogyaszthatnak itt, továbbá RepTáras szuvenírekkel várja a vendégeket az Ajándékbolt.

 

Tárlatvezető applikációik:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.encosoft.reptar.reptarmobil

https://itunes.apple.com/hu/app/reptar-tarlatvezeto/id1118543415?mt=8

https://www.microsoft.com/hu-hu/store/p/reptar-tarlatvezeto/9nblggh4wkpv

Simicskó István  honvédelmi miniszter egyedülálló gyűjteménynek nevezte 2,7 milliárd forintból épült létesítményt.

Szalay Ferenc, a város polgármestere a gyűjteményt bemutatva kiemelte, a projekt része a megyeszékhely turisztikai kínálatát bővítő és megújító fejlesztés-sorozatnak, melyben a RepTárnak a "mágnes" szerepét kell betöltenie.

 

A beruházás egyik célja az volt, hogy a több kisebb hazai katonai repüléstörténeti kiállítás anyaga egyetlen, kifejezetten erre a célra kialakított helyen legyen megtekinthető. Így a látogatók jól strukturált, a modern elvárásoknak megfelelő terekben gyűjthetnek ismereteket és élményeket, és a történeti jelentőségű gépek állagának megóvása is könnyebb.