Új látogatóközpontok és természetvédelem a Bükki Nemzeti Parkban

Forrás: turizmus.com

 2019. június 03. 10:41

A feladatok megvalósítására 456 millió forint saját erő mellett 5,66 milliárd forint támogatást nyert el az Igazgatóság. A projektek megvalósítása folyamatban van.

Több mint 13 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt két Európai Uniós ciklusban – hangzott el az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen rendezett Vulkánnapon tartott sajtótájékoztatón június 1-jén.

A fejlesztések részben a természetvédelmi megőrzést, részben a kulturális értékmentést, részben az ökoturizmus fejlesztését szolgálták. A turisztikai szempontból legérdekesebbeket válogattuk ki közülük.

Fejlesztések 2014 és 2020 között

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság évtizedeken keresztül szeretett volna egy olyan ökoturisztikai bemutatóhelyet kialakítani, amely a Bükki Nemzeti Park természeti értékeit, a terület kulturális és geológiai örökségét foglalja össze. Ezt végül egy most zajló GINOP-pályázat útján valósíthatják meg: Miskolcon, a Bükk kapujában épül a Szeleta-park Látogatóközpont, amely mindezeket komplex módon, modern eszközökkel tudja majd a különböző korcsoportok számára bemutatni.

Mátrafüreden a tájegységiroda átépítésével új látogató-, oktató- és kezelőközpontot alakítanak ki. A látogatóközpontban 200 m2-es kiállító területen mutatják be a Mátra védett és Natura 2000-es területeit, növény- és állatfajait, a természetvédelmi őrszolgálat munkáját. Tarnaszentmiklóson a korábbi LIFE projektek keretében a gyepterületek kezeléséhez, az élőhely megőrzéséhez beszerzett szürkemarha-állatállomány téli tartásához saját állattartó telepet alakítanak ki.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója

Fotó: BNPI

LIFE forrásból valósult meg a Natura 2000 hálózatba kijelölt és így védettséget kapott, értékes erdők, erdei és mozaikos élőhelyek kedvező természetvédelmi állapotának fenntartását, javítását segítő információ- és ismeretterjesztés feladataira vonatkozó projekt.

A projektek megvalósítása során 38 barlangban és közvetlen környezetükben végeznek védelmi beavatkozásokat, hét földvár területén zajlik állagmegóvás, helyreállítás.

Huszonegy helyszínen a kaptárkövek természetvédelmi célú bemutatását és a kaptárköveket veszélyeztető növényzet eltávolítását végezik el, melyek közül kiemelkedő a Szomolyai kaptárkövek bemutató tanösvény területén végzett fejlesztés. A vizes és vízi élőhelyek hálózatának a fejlesztése kapcsán a Mátra, a Keleti-Cserhát és az Ipoly-völgy területein hoznak létre új élőhelyeket.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Fotó: BNPI