Új látogatóközpontot építenek Mátrafüreden

Forrás: turizmus.com

 2017. november 15. 16:15

Kiállítótér, oktató- és bemutatóközpont is lesz az új látogatóközpontban, Mátrafüreden. Az épülethez egy tanösvény is csatlakozik majd, várhatóan 2018 végétől.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mátrafüredi tájegységirodáját úgy bővítik ki, hogy kezelőközponti feladatai mellett látogató- és oktatóközpontként is működjön.

A bővítéssel korszerű irodát és eszközraktárat, természetvédelmi, oktató- és bemutatóközpontot, oktatási célú helyiségeket, valamint kiállítóteret hoznak létre. Az interaktív és virtuális elemeket is tartalmazó állandó kiállítás a vulkanikus felépítésű Mátra természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja majd be természetvédelmi kezelési szempontból.

Az iskolai csoportoknak szakvezetést, környezet- és természetvédelmi foglalkozásokat, előadásokat is kínálnak majd. A látogatók a központ udvaráról induló új tanösvényen pedig a Sás-tó és a Kozmáry-kilátó érintésével térnek majd vissza Mátrafüredre.

A projekt összköltsége 300 millió forintból és az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A Mátra természetvédelmi szempontból legértékesebb része a Mátrai Tájvédelmi Körzet, ami a Keleti - és Középső Mátrában, valamint a Nyugati Mátrában helyezkedik el.

A védett területen természeti területek –középhegységi erdők különböző típusai, erdősztyepprétek, lápok-, madárvédelmi és természet-megőrzési területek is találhatók.