Új látogatóközpontot építtet a Rippl-Rónai Múzeum

Forrás: MTI

 2017. június 09. 12:06

Látogatóközpont építése, kiállítóhelyek bővítése és új állandó kiállítások nyitása is szerepel a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum 2022-ig szóló stratégiai tervében.

Az új látogatóközpont a Szentjakabi Bencés Apátságnál épül 1,4 milliárd forintból, ugyanennyibe kerül a régi levéltár épületének felújítása, amely lehetőséget nyújt állandó történeti kiállítás berendezésére, múzeumi tárgyak tárolására, szakmai háttérmunkára – mondta el Ábrahám Levente igazgató.

A Fő utcai épületben állandó régészeti kiállítást nyitnak, megújítják régi tárlataikat, bővítik kiállítóhelyeiket, meglévő látogatóközpontjaikat.

Az 1909-ben alakult, a Rippl-Rónai Emlékházat és Látogatóközpontot, a Vaszary Emlékházat, a Fekete István Látogatóközpontot és a Szentjakabi Bencés Apátság Romkertet is üzemeltető Rippl-Rónai Múzeum Magyarország harmadik legnagyobb tudományosan rendszerezett vidéki közgyűjteménye, ahol 2,5 millió műtárgy állagmegóvását, őrzését, feldolgozását, kutatását végzik.

Rippl-Rónai Múzeum

Fotó: Facebook

Ábrahám Levente azt mondta: a múzeumnak nemcsak a valóságban kell tudni bemutatnia értékeit, hanem ki kell lépnie a digitális világba. A műtárgyak digitalizálásának programja már elindult, a munka akár két évtizeden át is eltarthat. Közben az állagmegóvás, a biztonságos tárolás és a későbbi kiállítások berendezésének megkönnyítése érdekében egy jól szervezett raktárrend kialakításán is dolgoznak.