Új látványelemekkel fejlesztik a pincefalut Gyöngyöspatán

Forrás: turizmus.com

 2018. január 16. 16:24

Közel 170 millió forintos pályázati támogatást nyert a gyöngyöspatai önkormányzat a híres történelmi pincefalu fejlesztésére és a szőlőtermelés hagyományainak erősítésére.
Hevér Lászlóné polgármester elmondta, hogy a település központjából a hétszintes pincesor felé vezető út mentén a tervek szerint a pályázati pénzből turisztikai látogatóközpontot építenek, ahol ötven fő befogadására alkalmas konferenciatermet létesítenek. Ebben olyan kiállítást láthatnak majd az érdeklődők, amely a gyöngyöspatai szőlőtermelés és borászat eszközeit mutatja be. Az épülethez melegítő konyha is csatlakozik, amely a vendégek ellátását segíti, továbbá egy korszerű mosdót is létesítenek.
A fejlesztés részeként az autókkal érkező turistáknak parkolókat alakítanak ki, valamint a pincefalu két szintjén található utakat felújítják és a vízelvezetést is megoldják. Ezek mellett a turisták zavartalan esti sétáihoz kandeláberekkel világítják meg a környéket. A két pincesoron külső pohármosókat is biztosítsanak majd a folyamatos borkóstoláshoz.

2019 végére látogatóközpont is lesz itt

Fotó: turizmus.com

A mostani fejlesztéshez szükséges tervezés elkezdődött, a kivitelezés pedig a közbeszerzési eljárás után indulhat és várhatóan 2019 végéig fejeződik majd be. Gyöngyöspatán azt szeretnék, ha a jövőben még több turistát csábíthatnának a városba. Ehhez más helyi látványosságok is segítenek.
Itt látható Magyarország egyik legszebb gótikus műemléke, a római katolikus templom, amelynek  különlegessége a nyolc méter magas Jesse-fa - Életfa - főoltár.
Itt őrzik a Mátyás király által a településnek ajándékozott aranykelyhet is. Ez a templom az egyik hazai zarándokhely, ahová évente több ezren látogatnak el. Fontos célpontja a városba érkező turistáknak a civil tulajdonban levő Közösségi Ház galériája is, ahol a helyi születésű Molnár László festőművész tárlatát látogathatják.
Gyöngyöspatán már hozzákezdtek az idei legnagyobb helyi idegenforgalmi rendezvény szervezéséhez. Ezzel a  Mátyás király Emlékévhez csatlakoznak és az egykori király tiszteletére június végén, Péter-Pálkor Palóc-napot tartanak. Ekkor arra emlékeznek, hogy Hunyadi Mátyás, 17 éves korában Gyöngyöspatán vívta  az első győztes csatáját és ennek köszönhetően mezővárosi címet adományozott a településnek.