Új lendületet kaphat a turizmus Abádszalókon

Szerző: Mentusz Károly

 2018. április 16. 10:54

Közel hatszáz millió forint pályázati támogatást nyert el az abádszalóki önkormányzat turizmusának fejlesztésére.
Mint Balogh Gyula polgármester lapunknak elmondta,  "Zöld város kialakítása" címmel benyújtott pályázatukra közel 135 millió forint támogatáshoz jutottak. Ez a programcsomag a város központjában, több utcában közterületi sétány kialakítására szól, ahol kandelábereket és padokkal szerelnek fel. Ezzel azt is lehetővé teszik, hogy a nagyobb zöldfelületeket rendezzék és parkosítsák azokat. A fejlesztés része lesz az is, hogy a piactéren levő nyilvános illemhelyet lebontsák és a felügyelői irodával együtt újat építsenek. A sportpálya kerítése is megújul, emellett nyilvános mosdót és parkolót is létesítenek. A pálya végében pedig játszóteret alakítanak ki. Jelenleg a tervezésnél és az engedélyeztetésnél tartanak. A programot 2019  közepére fejezik be.

Zöld várossá fejlesztik Abádszalókot

Fotó: Mentusz Károly/turizmus.com

Négyszázmillió forint támogatást fordítanak az Abádszalók turisztikai fejlesztése című projekt megvalósítására. Ennek keretében a szabadtéri strandon levő legtöbb vendéglátó helyet lebontják és újakat építenek. Ugyancsak újjáépülnek az elavult közművek is, továbbá megújul a csúszdarendszer és úszóműves strandi élményparkot is kialakítanak. Sétányokat is építenek, valamint fövenyes - gyermekbarát -  parkot létesítenek. Ezek mellett homokfoci- és standröplabda pályát, valamint korszerű vizesblokkot is létrehoznak. Az elképzelések szerint átépítik a szabadtéri színpadot és rendezvénytér is lesz a városban. A tervezést már elkezdték és a területet is előkészítik a beruházáshoz, amelyet még idén szeptemberben szeretnének elkezdeni. Arra törekszenek, hogy 2019 nyarára átadhassák az új létesítményeket.

A csúszda is megújul az abádszalóki strandon

Fotó: Mentusz Károly/turizmus.com

Abádszalókon egyedi pályázatot nyertek el a város meleg vizes strandfürdőjének felújítására. A program szerint 50 millió forintos költséggel a víz melegítését hőszivattyúkkal oldják meg, a fürdő energiaellátását pedig napelemekkel biztosítják majd. Hamarosan átadják a belvárosban azt az elektromos autók töltésére szolgáló oszlopot is, ahol ingyenes szolgáltatást nyújtanak majd azoknak, akik elektromos járművekkel érkeznek a településre.
Egyébként az idén is több, kiemelt rendezvényre várják a turistákat Abádszalókra. Legközelebb a pünkösdi hétvégén - május 20-án és 21-én - tartják a Tisza-tó tortája elnevezésű fesztivált, amelyen 2017-ben ezer érdeklődő vendég vett részt. A mostani parádén is tortakészítő versenyt rendeznek, de házi süteményeket is készítenek, valamint kulturális rendezvényeket is kínálnak.

Csónakkikötő a Tisza-tónál

Fotó: Mentusz Károly/turizmus.com

Július végén az abádszalóki medencében szervezik a Tisza-tó átúszó versenyt, amelyre több száz érdeklődőt várnak. Augusztus elején pedig a Kompér-fesztiválra invitálják a látogatókat, amikor krumplis ételeket készítenek és kóstolhatnak majd a vendégek. Augusztus 20-án búzagyűjtő nap lesz a városban,  új kenyérrel és aratási vetélkedővel. Az idei nagyobb rendezvények sorát szeptember 22-én zárják majd hal-vadfőző fesztivállal, amely tavaly nagy sikert aratott, miután közel kétezren jöttek el erre a rendezvényre.
Abádszalókon az elmúlt évben  - közel kétszáz regisztrált szálláshelyen - 33 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták és az önkormányzathoz pedig 15 millió forint idegenforgalmi adó érkezett.

Kapcsolódó cikkek

Éden keleten

2016. augusztus 25.