Új makettekkel bővült a Guinness-rekorder dinnyési Várpark

Forrás: turizmus.com

 2023. február 27. 12:56

Jelenleg hétvégente és munkaszüneti napokon, április 15-től pedig minden nap tárt kapukkal várja a látogatóit a négyszeres Guinness-rekorder dinnyési Várpark és Skanzen.

A létesítmény alapítója, alkotója, Alekszi Zoltán az őszi és a téli hónapokban sem tétlenkedett, hiszen újabb építményekkel bővítette a várpalettát: saját kezével építette meg Jászberény és Szentkirály várát. A kéthektáros területen már javában készülnek a szezonra.

A dinnyési Várparkban a magyar történelmi építmények makett formájában kelnek életre, méretük pedig akár két és fél méteres is lehet.

Jelenleg 49 vár található a dinnyési Várparkban

Fotó: varpark.hu

 

A park fő cél kitűzése, hogy megelevenítse és megmentse a régi kor emlékeit, amelyek mára már romosak, vagy elfeledettek, így Alekszi Zoltán 2013-ban egy igazi "vármentő parkot" álmodott meg.

„Gyermekkoromban mindig is az volt az álmom, hogy egyszer megépítem a saját váramat valósághű méretben. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez nem igazán kivitelezhető, így arra gondoltam, hogy a várakat kisebb méretben újra alkotom az eredeti anyagukból. Az építmények többnyire problémás, vagy éppen teljesen megsemmisült várak, amiket a felszínre hozok" – fogalmazott Alekszi Zoltán.

Jelenleg 49 vár található a parkban, de Zoltán mindig új célokat tűz ki maga elé, elképzelése, hogy a jövőben 70-re gyarapítja a várak számát. Tervei között szerepel az Árpád-korból egy fa rotundát, illetve a székesfehérvári István-kori bazilikát megépíteni.

Tavasztól őszig a Várpark gyerek zsivajtól hangos. Hagyományosan kézműves foglalkozásokkal, jelmezes lovagi hétpróbával és történelmi foglalkozásokkal várják az ide látogató gyerekeket, családokat, osztályokat. A várlátogatáson kívül meg lehet tekinteni a park területén belül található skanzent, és különféle háztáji állatokat is, a büfében pedig étkezni is tudnak az oda érkezők.