Új park született a Városliget közelében

Forrás: turizmus.com

 2020. július 09. 15:39

Egy több mint egyhektáros új parkot is birtokba vehetnek a látogatók a Liget Budapest Projektnek köszönhetően felépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ környezetében, a Szabolcs utcánál.

A Liget Budapest Projekt keretében, annak egyik kiemelkedő jelentőségű mérföldköveként 2019 májusban elkészült az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épülete a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén.

A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú restaurátor-műhelyek, raktárak, kutatószobák és irodák mellett itt működik majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és helyet kapott egy látogatóközpont is – tájékoztatott a beruházó Városliget Zrt.

Az intézménykomplexum köré egy 13 ezer négyzetméteres parkot is kialakítottak Bókay-kert néven, amely 7 és 19 között bárki által szabadon használható, és e héttől kezdve egy tesztüzemi nyitvatartás keretében már várja a kikapcsolódni vágyókat.

A Bókay János magyar orvos- és sebészdoktor, szemészorvos, gyermekgyógyász, egyetemi tanár, a korszerű magyar gyermekorvoslás megteremtőjéről elnevezett park területén 132 fa és 5900 cserje található.

Az új park nyitvatartási időben szabadon látogatható

Fotó: Városliget Zrt.

A sétálók kényelmét padok, kerékpártárolók szolgálják, de madáretetőket és -itatókat, illetve úgynevezett rovarhoteleket is kihelyeztek a kertben.Mint arról korábban beszámoltunk, az OMRRK a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít kiemelkedő minőségű infrastruktúrát.

Műhelyek, irodák, műtermek és laborok a múzeumi szakemberek számára

Fotó: Városliget Zrt.

Az új épületkomplexum legnagyobb, mintegy 30 ezer négyzetméteres létesítménye a múzeumi raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek otthont adó épület, mely a térszint alatt négy, a felett pedig háromszintes területen biztosítja a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret az OMRRK-ban dolgozó múzeumi szakemberek számára – írta a Városliget Zrt. közleményében.