Új rendezvényhelyszín Békéscsabán

Forrás: MTI

 2018. október 09. 14:52

Mintegy 200 négyzetméter új kiállító- és közösségi térrel gyarapodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum.

Andó György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója az új kiállító- és közösségi tér átadó ünnepségén azt emelte ki, hogy a fejlesztésnek köszönhetően létrejött új kiállító- és közösségi térben lehetőség lesz különböző szakmai rendezvények, konferenciák lebonyolítására és időszakos kiállítások megrendezésre.

A múzeum központi egysége eddig két különálló épületben működött, de a mostani beruházás keretében összekötötték az 1914-ben átadott múzeumi műemlék épületet és az 1970-ben felépített társasház alagsorában kialakított múzeumi részt. A beruházás az Európai Unió 200 millió forintos támogatásával valósult meg.

Szakmai rendezvények, konferenciák helyszíne lehet az új közösségi tér

Fotó: MTI Fotó: Lehoczky Péter

Andó György szólt a tervezett új, Munkácsyról szóló állandó kiállításról. Mint mondta, az új kiállítás a város koronaékszere lesz, ha megnyitja kapuit a következő esztendő végén. Az intézmény jelenleg tíz saját tulajdonú és további öt kölcsönzött Munkácsy-képpel rendelkezik, valamint 576 relikviát is őriz, így Békéscsabán található a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye. A múzeum korábban már nyert 14 millió forintot a tervezett állandó Munkácsy-kiállítás megvalósítására, s jó eséllyel számíthat a következő esztendőben is hasonló nagyságú támogatásra.

Herczeg Tamás, Békéscsaba és térsége országgyűlési képviselője elmondta: a múzeum fejlesztése része a városban zajló nagyívű beruházásoknak, amelyek a Munkácsy-negyed kialakítását célozzák. A több milliárd forintos beruházások során rendbe hozzák a szomszédos Széchenyi-ligetet, a közeli Körös-part sétányát, illetve a szintén közeli Kossuth tér egy részét is.

Kapcsolódó cikkek