Új rendezvényszervezési szabályok Máltán

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 05. 16:46

A Máltai Közegészségügyi törvény nemrégiben kiadott (módosított) 465. paragrafusa fontos új szabályokat és kiegészítő dokumentumokat tartalmaz rendezvényszervezéssel kapcsolatban.

Ezen szabályok az összejövetelekre és rendezvényekre vonatkoznak. Az összejövetel – definíció szerint – egy tervezett vagy spontán esemény, amely fedett helyen vagy szabadban zajlik. A résztvevők száma változhat néhány főtől a több száz vagy ezer résztvevőig. Az összejövetelek számos formában valósulhatnak meg, például közösségi rendezvények, koncertek, fesztiválok, konferenciák, kiállítások, felvonulások, esküvők, partik vagy sportesemények formájában - tájékoztatott a Máltai Idegenforgalmi Hivatal (MTA) képviselete.

 

A továbbiakban mindenkinek, aki összejöveteleket illetve rendezvényeket tervez megszervezni, be kell tartania a következő dokumentumban meghatározott szabályokat: „Standards Gatherings and Mass Events” (Tömegrendezvények és összejövetelek szabályozása).

Fontos, hogy az ilyen eseményt tervező pályázók letöltsék és alaposan átolvassák a dokumentumot, tekintettel a felelősségre és kötelezettségekre, amelyeket velük, mint szervezőkkel szemben támasztanak.

Ennek a folyamatnak szerves része az önértékelés. Az összejövetelek és rendezvények szervezőinek két ilyen értékelési eszközt kell kitöltenie.
Az első a Risk Assessment Scoring Tool (Kockázatértékelési eszköz), amit letöltés után ki kell tölteni és az alábbi email címre kell továbbítani: riskdepository@visitmalta.com.

A kockázatértékelési eszköznek beépített pontozási rendszere van, és pontszámot ad, amelynek alapján a következő kockázati besorolás jön létre:

Kockázat

Pontérték

Alacsony

< 50

Közepes

50 – 74

Magas

75 – 99

Nagyon magas

100 – 124

Extrém magas

125+



A kockázati besorolás alapján születik a döntés arról, hogy az esemény megtartható vagy sem. Az MTA fenntartja a jogot, hogy bármely pályázatot visszautasítson. 

Egy önellenőrző-listát, a “Gatherings and Events Checklist” -t is le kell tölteni. A rendezvényszervezőknek ezt a listát is ki kell tölteniük és a Kockázatelemzési nyomtatvánnyal együtt el kell küldeni a riskdepository@visitmalta.com címre.

Ezt az ellenőrző listát az MTA és az egészségügyi hatóság tisztviselői is használják, akik a rendezvényt az esemény folyamán ellenőrzik.